Sporom odmietnutého azylanta v SR sa bude zaoberať Súdny dvor EÚ

NETKY.SK • 25 Január 2017, 13:41 • 2 min
Sporom odmietnutého azylanta v SR sa bude zaoberať Súdny dvor EÚ

BRUSEL - Sporom medzi ministerstvom vnútra a žiadateľom o azyl v SR Rezom M. sa bude zaoberať Súdny dvor Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovali z tlačového odboru Najvyššieho súdu SR, za týmto účelom dnes najvyšší súd prerušil konanie v právnej veci navrhovateľa Rezu M. proti odporcovi, ktorým je

 

Migračný úrad v pôsobnosti rezortu vnútra o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia odporcu z apríla 2016 a o odvolaní navrhovateľa proti rozsudku Krajského súdu v Bratislave z augusta 2016.


Súdny dvor EÚ sa má v tomto prípade zaoberať dvoma otázkami. Prvou je, či vnútroštátny súd posudzujúci dôvodnosť potreby medzinárodnej ochrany žiadateľa, môže z dôvodu predchádzajúceho opakovaného zrušenia zamietavého rozhodnutia a vrátenia veci späť správnemu orgánu na základe opakovaného úspešného opravného prostriedku, ktorý sa tým javí ako neúčinný, sám rozhodnúť o jej udelení žiadateľovi, i keď z domácej právnej úpravy takáto právomoc nevyplýva. V prípade, že je odpoveď na predchádzajúcu otázku kladná, má súd rozhodnúť, či sa takáto právomoc vzťahuje aj na odvolací súd.


Navrhovateľ Reza M. konvertoval na kresťanskú vieru, za čo mu v krajine jeho pôvodu hrozí trest. Migračný úrad MV SR preto požiadal o udelenie medzinárodnej ochrany, ten však vo veci jeho žiadostí o udelenie azylu vydal sedem rozhodnutí o jeho neudelení. Na opravný prostriedok podaný navrhovateľom Krajský súd v Bratislave rozsudkom zo dňa 24. augusta 2016 preskúmavané rozhodnutie potvrdil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies