Bude sa výučba detí vykonávať v exteriéri?

NETKY.SK • 5 Február 2021, 11:35 • 2 min
Bude sa výučba detí vykonávať v exteriéri?

Jednou z modnou z možností, ako by školy mohli zabezpečiť vysoký hygienický štandard počas výučby, je výučba vonku.

slovakia

left justify in out

Na tento nápad podotkla riaditeľka Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica Ivana Poláčková. Poukázala, že lekári a epidemiológovia od nástupu epidémie zdôrazňujú potrebu pravidelného a bezpečného pobytu na čerstvom vzduchu, ktorý nielen posilňuje imunitu, no má aj veľký prínos na psychickú stránku človeka.

 


„Na základe niekoľkoročných skúseností s projektami zameranými na učenie vonku sme presvedčení, že veľká časť vyučovania na našich základných školách sa dá bez väčších prekážok preniesť do vonkajšieho prostredia, ktoré je aktuálne hygienickejšie, ako celodenný pobyt v triede,“ priblížila Poláčková. Zároveň uviedla, že Živica v platforme Hurá von združuje projekty, ktoré na školách využívajú ako exteriérovú učebňu napríklad školskú záhradu, ovocný sad či les.

 

img

 

Poláčková však podotkla, že na vyučovanie stačí aj sídliskový trávnik či asfaltové ihrisko. Hlavný benefit výučby vonku vidí v celistvom pochopení učiva pomocou priameho zážitku a rozvoja manuálnych aj komunikačných zručností u detí. Ako uviedla, tieto zručnosti sa v triede pri klasickom vyučovaní nemusia prejaviť naplno a po dlhodobej izolácii doma ich u detí potrebujeme posilniť.

 

img

Poláčková objasnila, že v súčasnosti je vhodný čas na zážitkovú výučbu vonku, ktorá pomôže deťom uľahčiť prechod od domáceho učenia naspäť do kolektívu a rovnako posilní aj ich imunitu. Aktuálne chladné počasie Poláčková nevníma ako prekážku. Podľa nej stačí vonku vhodne striedať statické aktivity s dynamickými. Doplnila, že počas slnečných dní by sa časť vyučovania mala preniesť von na čerstvý vzduch. Inšpiráciu môžu nájsť učitelia v platforme Hurá von, ktorej metodiky na učenie vonku pre rôzne predmety a tiež tipy na vonkajšie aktivity vytvorili pedagógovia a lektori.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies