AKTUALIZÁCIA: Sporný paragraf 363 poriadne rozvíril verejnú mienku!

NETKY.SK • 3 September 2021, 12:14 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Sporný paragraf 363 poriadne rozvíril verejnú mienku!

Mária Kolíková chce zúžiť sporné ustanovenie Trestného poriadku, paragraf 363, ktoré dáva možnosť Generálnej prokuratúre zrušiť obvinenie či trestné stíhanie. Generálny prokurátor Žilinka ani Slovenská advokátska komora však nesúhlasia.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 3. spetembra 13:50

Pracovná skupina by sa mala zaoberať aj posilnením prvkov kontroly zákonnosti postupov orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) v rámci trestného konania. "Cieľom tohto postupu je posilnenie ochrany zákonnosti v rámci trestného konania a rovnako zvýšenie dôvery verejnosti v nezávislosť postupov OČTK," uviedli koaličné strany v spoločnom stanovisku.

 

Pôvodná správa

Definícia paragrafu 363

 

1. Generálny prokurátor zruší právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Porušením zákona sa rozumie podstatné pochybenie, ktoré mohlo ovplyvniť rozhodnutie vo veci.

 

2. Ak sa týka rozhodnutie alebo konanie uvedené v odseku 1 viacerých osôb alebo skutkov, môže generálny prokurátor zrušiť len tú časť rozhodnutia alebo konania, ktorá sa týka niektorej z týchto osôb alebo skutkov.

 

3. Generálny prokurátor v konaní podľa odseku 1 rozhodne uznesením, proti ktorému nie je prípustný opravný prostriedok.

 

Mária Kolíková včera podčiarkla, že záväzok zúžiť spornú kompetenciu vyplýva aj z Programového vyhlásenia vlády. Zmeny by podľa nej mali byť súčasťou plánovanej novelizácie. "Právna úprava by vymedzila tie rozhodnutia, na ktoré by sa negatívny pokyn nemal vzťahovať. Uvažovali sme práve o vznesení obvinenia a uznesení, ktoré súvisí so začatím trestného stíhania."

 

img

 

Zmeny chcela riešiť cez vládny návrh aj preto, aby prešli riadnym pripomienkovaním. Podľa vlastných slov nevnímala tlak v koalícii od niektorého z partnerov na odloženie tejto zmeny. Vie si predstaviť prípady, kedy by bolo dobré, aby GP túto kompetenciu mala. Preto ju nechce zrušiť, len zúžiť. 

 

Prečítajte si: Robert Fico: Prípad Pčolinského bol robený na politickú objednávku!

 

Maroš Žilinka podľa Denníka N hovorí, že ak by teraz poslanci zrušili paragraf 363, považoval by to za mocenský zásah. Jeho funkciu obhajuje. „Takéto veci, ak nebude systém možnosti zrušenia právoplatných rozhodnutí, máme rešpektovať? Z generálneho prokurátora by sa stal štatista, ktorý bude mať auto, služobný telefón a sekretárku.“ Hovorí, že v roku 2021 bolo 48 návrhov obvinených a podľa paragrafu 363 bolo zrušených 9 vecí. To podľa neho neznamená, že sa hromadne zastavujú trestné stíhania. Zlyhania sú podľa neho často fatálne a chyby nie je možné odstrániť.

 

img

 

Pracovná skupina

Úpravou spornej časti Trestného poriadku, vďaka ktorej môže generálny prokurátor zrušiť rozhodnutie v prípravnom konaní, sa bude zaoberať pracovná skupina. Tvoriť ju majú zástupcovia koaličných strán a odborníci na trestné právo. Dohodli sa na tom lídri na štvrtkovej koaličnej rade. Návrhy na zmeny by mala pracovná skupina priniesť už na najbližšiu koaličnú radu, ktorá má byť v pondelok. Úpravy by sa mali pripraviť na základe programového vyhlásenia vlády.

 

Možno vás zaujme: Daniel Lipšic: Boj za spravodlivosť nebude nikdy ľahký

 

"Má byť vytvorená pracovná skupina, ktorá preskúma možnosti úpravy a s možnosťami bude informovať na koaličnej rade, ktorá ďalej rozhodne o postupe," povedal predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár. Pracovnú skupinu má viesť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, každá strana má do nej nominovať maximálne dvoch členov.

 

Pracovná skupina má preskúmať zúženie paragrafu 363 Trestného poriadku a dodržiavanie princípu zákonnosti trestného konania. Vládny kabinet sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazal, že bude dôsledne trvať na dodržiavaní zákazu negatívnych pokynov a okrem iného v tejto súvislosti preskúma zúženie právnej úpravy paragrafu 363 Trestného poriadku tak, aby zodpovedala jej pôvodnému zmyslu.

 

"Na koaličnej rade bola táto téma prediskutovaná na politickej úrovni, úlohou pracovnej skupiny by malo byť posúdiť tento zámer z odborného hľadiska a pripraviť návrh riešenia, ktorý predloží koaličnej rade," priblížil poslanec parlamentu Ondrej Dostál.

 

"Plán je, že k záveru by sa malo dospieť v horizonte dní, prípadne niekoľkých málo týždňov, nie mesiacov."

 

Viacerí predstavitelia koalície hovoria o úprave, respektíve zúžení paragrafu, ktorý dáva možnosť Generálnej prokuratúre (GP) SR zrušiť obvinenie či trestné stíhanie. Zmeny by podľa Kolíkovej mali byť súčasťou plánovanej novelizácie.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Politici reagovali na Žilinkovu kritiku!

 

img

 

Paragraf využila GP SR pri zrušení obvinení voči exriaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému. Šéf prokurátorov Maroš Žilinka reagoval, že ak nebude mať generálny prokurátor možnosť zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, stane sa z neho štatista. Generálny prokurátor musí mať podľa neho právo rozhodnúť, ak došlo k porušeniu zákona.

 

Reakcia Slovenskej advokátskej komory

Je neakceptovateľné uvažovať o zmene právnej normy iba z dôvodu zákonného, ale nepopulárneho rozhodnutia. Odporuje to ústavným princípom predvídateľnosti a stability právneho poriadku. V stanovisku to uviedla Slovenská advokátska komora (SAK). Urobila tak v reakcii na snahu zúžiť sporné ustanovenie Trestného poriadku, ktoré dáva možnosť Generálnej prokuratúre (GP) SR zrušiť obvinenie či trestné stíhanie.

 

"Zmena akéhokoľvek právneho inštitútu motivovaná aktuálnou reakciou verejnosti na individuálne rozhodnutie je v rozpore s ústavným princípom predvídateľnosti a stability právneho poriadku," spresnila hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

 

Zdôraznila, že znižovanie dôveryhodnosti jednotlivých ústavných inštitúcií a ich predstaviteľov len preto, lebo plnením svojich zákonných povinností nenapĺňajú politické predstavy a očakávania, je neakceptovateľné.

 

"Inštitút zrušenia právoplatných rozhodnutí generálnym prokurátorom v prípravnom konaní v drvivej väčšine prípadov zvrátil nezákonnosť rozhodnutí prokurátorov, či už v prospech alebo neprospech obvinených. Systém bŕzd a protiváh prípravného konania je nevyhnutný pre zachovanie dôvery občanov v to, že Slovenská republika nie iba formálne, ale aj materiálne napĺňa základné atribúty právneho štátu." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies