Vodu káže, víno pije? Vladimir Putin skritizoval USA v súvislosti s Afganistanom!

NETKY.SK • 14 Október 2021, 06:34 • 2 min
Vodu káže, víno pije? Vladimir Putin skritizoval USA v súvislosti s Afganistanom!

MOSKVA - Putin vyhlásil iba niekoľko dní predtým, ako bude Rusko hostiť členov novej afganskej vlády vedenej radikálnym hnutím Taliban na rokovaniach o budúcnosti Afganistanu, že USA nerešpektovali Afganistan a viedlo to k tragédii.

slovakia

left justify in out

"Spojené štáty ignorovali svojou inváziou do Afganistanu históriu a kultúru tejto krajiny," vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin v stredu s tým, že išlo o tragédiu pre afganský ľud, informuje stanica Slobodná Európa.

 

img

 

"Slobodu a demokraciu nemožno oddeliť od kultúry a tradícií určitého národa. USA sa miešali do záležitostí Afganistanu s úplným ignorovaním tradícií, kultúry a histórie afganského ľudu. Výsledok bol tragický," uviedol Putin na plenárnom zasadnutí fóra Ruský energetický týždeň v Moskve.

 

img

 

Putin zrejme zabudol na históriu

Putin sa však zabudol zmieniť o invázii bývalého Sovietskeho zväzu do Afganistanu z rokov 1979-1989, ktorej cieľom bolo podporiť komunistickú vládu v Kábule. 

 

Dňa 12. decembra 1979 bolo v Moskve prijaté uznesenie o poskytnutí vojenskej pomoci Afganistanu komisiou Politbyra ÚV KSSZ v otázke Afganistanu. Na základňu v Bagrame bol vyslaný moslimský prápor, ktorý tvorili sovietski vojaci pôvodom zo strednej Ázie.

 

img

 

Už 27. decembra 1979 sovietske špeciálne jednotky preoblečené do afganskej uniformy zobrali útokom Amínov palác v Kábule, počas ktorého bol zabitý. Amín bol generálnym tajomníkom ÚV ĽDSA. Nastala sovietska okupácia

 

Išlo však iba o uskutočnenie dávnych snov ešte cárskeho Ruska vojensky obsadiť Afganistan. Bezpečnostná rada OSN kvalifikovala čin Sovietskeho zväzu ako vojenskú intervenciu, ZSSR však jej rezolúciu vetoval.

 

Proti sovietskej okupácii v Afganistane protestovali prívrženci monarchie, ale aj vplyvní veľkostatkári a náčelníci kmeňov, ale hlavne moslimskí duchovní. Odmietali pozemkovú reformu, ktorá viedla k vyvlastňovaniu, stavbu štátnych škôl, zrovnoprávnenie žien a ich vzdelávanie. Po vyvlastnení sa viacerí veľkostatkári i náčelníci rozhodli emigrovať do okolitých krajín.

 

Po odchode Sovietov sa Afganistan dostal do chaosu a občianskej vojny. Následne, v polovici 90. rokov, krajinu po prvý raz ovládol Taliban.

 

Prečítajte si: ROZHOVOR: Azim Farhadi: Afganistan má patriť všetkým národnostiam, všetci sme tam doma!

 

Moskva bola tiež tichým podporovateľom amerického vpádu do Afganistanu v roku 2001, pričom Washingtonu odobrila používanie základní v Strednej Ázii a ruských zásobovacích trás.

 

img

 

Spojené štáty stiahli v auguste 2021, takmer 20 rokov po tejto invázii, svojich vojakov z krajiny a Taliban sa opätovne dostal k moci. Talibanci obsadili hlavné mesto Kábul a prozápadná afganská vláda padla.

 

Možno vás zaujme: ROZHOVOR: Cestovateľ Martin Navrátil nám porozprával o aktuálnom dianí v Afganistane

 

Rusko sa teraz aj napriek tomu, že Taliban označuje za teroristickú skupinu, snaží využiť odchod Američanov z Afganistanu a budovať vzťahy s novou vládou v Kábule.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies