Robert Fico: Prípad Pčolinského bol robený na politickú objednávku!

NETKY.SK • 3 September 2021, 11:22 • 2 min
Robert Fico: Prípad Pčolinského bol robený na politickú objednávku!

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD v piatok podáva opätovný návrh na iniciovanie mimoriadnej schôdze, na ktorej chce odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca. Nesúhlasí s úpravou paragrafu 363. Taktiež okomentoval rozhodnutie sudkyne Záleskej ohľadom vypočúvania Zemana cez telemost.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom na tlačovej konferencii šéf strany Robert Fico. Kritizuje koalíciu za obštrukcie, keď opätovne neumožnila odvolávanie Mikulca v parlamente.

 

 

Podľa rokovacieho poriadku musí predseda parlamentu Boris Kollár zvolať schôdzu do siedmich dní.

 

Prečítajte si: Roman Mikulec: Stredajšie protesty ukázali, kto za nimi stojí!

 

Počas leta sa Smer pokúšal o takúto schôdzu dvakrát, parlament však nebol uznášaniaschopný a rokovanie o vyslovení nedôvery Mikulcovi sa presunulo na riadnu septembrovú schôdzu parlamentu, ktorá začína o týždeň a pol.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Vladimír Pčolinský ide na slobodu! Zoroslav Kollár ho nasleduje

 

Nový návrh podpísali podľa Fica nielen poslanci Smeru, Hlasu a skupina okolo poslanca Tomáša Tarabu ale aj bývalý poslanec z klubu OĽaNO Martin Čepček.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Politici reagovali na Žilinkovu kritiku!

 

Fico povedal, že Slovensko ide do najhoršieho obdobia v dejinách. Varoval pred revanšom, ktorý sa podľa neho môže dotknúť aj novinárov. Nemajú sa vraj čudovať, ak im ľudia nadávajú na ulici. „My ho nechceme. A ľutujem budúcu vládu, ktorá bude musieť proti tomuto revanšu bojovať,“ povedal.

 

Rozhodnutie Generálnej prokuratúry (GP) SR podľa neho potvrdzuje, že prípad Pčolinského bol robený na politickú objednávku. Smer-SD preto do odôvodnenia návrhu na vyslovenie nedôvery Mikulcovi doplnil aj to, že GP SR potvrdila porušovanie zákonov v prípade Pčolinského. "Smer ostro protestuje proti vyjadreniam typu, že niekto zastavil spravodlivý proces," povedal Fico s tým, že Ústava SR hovorí, že každá osoba môže byť stíhaná len zo zákonných dôvodov, a to musí podľa Fica niekto kontrolovať. Dodal, že podľa ústavy chráni práva a zákonné záujmy osôb prokuratúra.

 

Fico tiež na tlačovej konferencii kritizoval špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Na špeciálnu prokuratúru podľa Smeru-SD vniesol metódy, ktoré tam nemajú čo robiť a strana bude "skúmať všetky možnosti, ako ho vyhnať zo špeciálnej prokuratúry". "Stálo by za to odvolať ho, ale parlament na to nemá páky." 

 

Opozičných poslancov pôsobiacich v mimoparlamentnej strane Hlas-SD ešte v súvislosti s podpismi na podanie návrhu neoslovili. "Za stranu Hlas, samozrejme, sme pripravení takúto schôdzu podporiť, rovnako ako aj predošlé, ale zatiaľ nás kolegovia zo Smeru vo veci podpisov nekontaktovali," uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Na podanie návrhu je potrebných 30 poslaneckých podpisov.

 

Fico ostro skritizoval sudkyňu Záleskú pre jej rozhodnutie ospravedliť svedka Zemana z neúčasti na súdnom procese. "Ospravedlnila Zemana, ktorý je na úteku." Nepáči sa mu, že je u tohto človeka možné vypočutie cez telemost.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies