Záujem kandidovať na prezidenta Venezuely má aj transrodová žena

NETKY.SK • 14 Apríl 2023, 09:15 • 2 min
Záujem kandidovať na prezidenta Venezuely má aj transrodová žena

CARACAS - V primárkach venezuelskej opozície pred budúcoročnými prezidentskými voľbami chce kandidovať aj bývalá transrodová zákonodarkyňa a LGBTQ aktivistka Tamara Adriánová.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatdeväťročná univerzitná profesorka už získala podporu združenia s názvom Zjednotení za dôstojnosť, ktoré minulý rok začalo dlhý proces svojho etablovania sa ako politickej strany. Agentúra AFP v noci na piatok uviedla, že Adriánová sa v roku 2016 stala prvou transrodovou zákonodarkyňou v tejto konzervatívnej juhoamerickej krajine. Počas pôsobenia v zákonodarnom zbore v rokoch 2015-21 sa Adriánová neúspešne pokúšala presadiť zákon proti diskriminácii a v prospech práv svojej komunity. Tamara Adriánová, ktorá sa identifikuje ako transrodová žena, vo štvrtok pri prezentácii svojej kandidatúry uviedla, že chce "prelomiť bariéry, ktoré spoločnosť kladie určitým ľuďom, aby sa zapojili do hospodárskeho rozvoja". Obvinila tiež štát z homofóbie a ignorovania LGBTQ+ ľudí.

 

AFP pripomenula, že Venezuela pri riešení problémov komunity LGBTQ+ zaostáva za inými latinskoamerickými krajinami, ako sú Mexiko, Argentína, Kolumbia, Brazília a Čile. Opozičné primárky sa vo Venezuele majú uskutočniť 22. októbra. Adriánová sa postaví proti niekoľkým významným predstaviteľom opozície: kandidovať chce Juan Guaidó, ktorý sa zviditeľnil v roku 2019, keď sa vyhlásil za úradujúceho prezidenta, čím spochybnil autoritu Nicholása Macura. O post spoločného prezidentského kandidáta opozície sa chce uchádzať aj Henrique Capriles, ktorý sa vo voľbách v roku 2013 postavil proti Madurovi a v roku 2012 proti medzičasom zosnulému Hugovi Chávezovi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona