Spor o hlukových limitoch pretrváva, Brusel nemá záujem o dohodu, tvrdí Weyts

NETKY.SK • 25 Január 2017, 13:36 • 2 min
Spor o hlukových limitoch pretrváva, Brusel nemá záujem o dohodu, tvrdí Weyts

BRUSEL – Na dodržiavaní hlukových limitov pri preletoch lietadiel nad Bruselom sa dnes opäť nedohodli regionálni predstavitelia Bruselu a Flámska. Kým Bruselčania trvajú na dodržiavaní hlukových limitov pri preletoch ponad mesto, Flámsko sa obáva, že prísnejšia norma pripraví o prácu mnoho zamestnancov bruselského letiska Zaventem.

slovakia

left justify in out

Dnešné zasadnutie zmierovacieho výboru venované dodržiavaniu hlukových limitov bruselskom letisku neprinieslo dohodu. Na výbore sa stretli ministri z federálnych a regionálnych vlád Belgicka. Flámska regionálna vláda sa s predstaviteľmi Bruselu sporí už od decembra, informovala belgická televízia a rozhlas RTBF.

 

"Je to zmierovací výbor, ale my máme pocit, že Brusel nemá záujem o dohodu," uviedol po rokovaní výboru flámsky regionálny minister dopravy Ben Weyts. Nesúhlasí s ňou bruselská ministerka životného prostredia Céline Fremaultová tvrdiac, že o zmierovacie rokovania Brusel žiadal a čakal na ne dva roky.

 

Bruselská vláda pôvodne plánovala začať uplatňovať prísnejšie hlukové limity na letisku Zaventem už od začiatku roka, ale nakoniec to posunula až na február, aby sa letecké spoločnosti stihli prispôsobiť novým plavidlám. Po stanovenom termíne chce porušovanie limitov trestať pokutami.

 

Predstavitelia letiska aj flámska regionálna vláda tvrdia, že pre prísnejšie hlukové limity hrozí pokles nákladnej leteckej dopravy na bruselskom letisku o štvrtinu, čo by pripravilo o prácu 1250 až 1500 ľudí. Limity totiž prekračujú najmä nákladné, nie osobné lietadlá.

 

Bruselská regionálna ministerka ale tvrdí, že príslušná norma existuje už 15 rokov a letecké spoločnosti sa mali už dávno na prísnejšie hlukové limity adaptovať. Až vlani platnosť limitov potvrdila belgická justícia, ktorá tým odmietla sťažnosti leteckých dopravcov, ale vzápätí sa začal spor belgických regionálnych predstaviteľov.

 

Belgický premiér Charles Michel naplánoval ďalšie stretnutie zmierovacieho výboru na február.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies