Spolupráca medzi Slovenskom a USA je na dobrej úrovni

NETKY.SK • 6 November 2015, 17:17 • 2 min
Spolupráca medzi Slovenskom a USA je na dobrej úrovni

BRATISLAVA - Spolupráca medzi Ministerstvom obrany SR a ambasádou Spojených štátov amerických na Slovensku je na vysokej úrovni. Ako uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková, zhodli sa dnes na tom minister obrany SR Martin Glváč a zástupca Spojených štátov amerických v SR Liam Wasley.

slovakia

left justify in out

"Sme vždy radi, keď máme za sebou americkú vlajku a sme pripravení na všetky výzvy," povedal na dnešnom stretnutí šéf rezortu obrany. Glváč informoval Wasleyho o Centre výnimočnosti pre kontrarozviedku spôsobilosti, ktoré vznikne na základe slovensko-poľskej iniciatívy. Zároveň ocenil príspevok USA do veliteľstva styčného integračného tímu NATO (NFIU), ktoré vznikne na Slovensku. "Memorandum o porozumení sme podpísali v septembri v Norfolku a verím, že budeme spolupracovať aj v tejto oblasti," uviedol Glváč. Wasley ocenil modernizačné projekty slovenského rezortu obrany a zaujímal sa o ich pokračovanie. Glváč Wasleyho ubezpečil, že Slovensko sa hlási k svojmu záväzku zo summitu NATO a do roku 2020 by mal byť rozpočet rezortu obrany vo výške 1,6 percenta HDP. " Je dôležité naštartovať zmysluplné modernizačné projekty, aby boli peniaze potom využité efektívne," vysvetlil Glváč.


Glváč vyjadril na stretnutí záujem naďalej využívať americký vládny program Foreign Military Sales (FMS). "Je to najideálnejší a najtransparentnejší spôsob. Navyše je rýchly a so strategickým partnerom," zdôraznil. Wasley vyzdvihol modernizačné projekty na Slovensku, ktoré sú podľa neho dôležitým odkazom pre partnerov v rámci NATO. Na koniec sa Glváčovi poďakoval za účasť slovenských ozbrojených síl na spoločných cvičeniach a za spoluprácu pri prejazde amerického konvoja. "Je to veľmi dôležitý odkaz ku kolektívnej obrane," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies