Spoločnosť BioNTech vyvinula vakcínu proti rakovine. Dnes ju aplikovali prvému pacientovi!

NETKY.SK • 23 Jún 2021, 13:20 • 2 min
Spoločnosť BioNTech vyvinula vakcínu proti rakovine. Dnes ju aplikovali prvému pacientovi!

Počas pandémie nového koronavírusu, kedy sa zintenzívnil výskum mRNA vakcín, ktoré sú momentálne jedinou šancou ako zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy v spoločnosti, sa vývoj sústredil aj na to, ako by inovácie mohli pomôcť v iných oblastiach medicíny. Nemecká spoločnosť BioNTech sa v tomto prípade zamerala na liečbu rakoviny kože.

slovakia

left justify in out

Popri vývoji vakcíny proti ochoreniu Covid-19, vedci pracovali aj na očkovacej látke proti rakovine. Spoločnosť BioNTech, ktorá v spolupráci s americkou firmou Pfizer vyvinula vakcínu Comirnaty, dnes aplikovala očkovaciu látku proti rakovine prvému pacientovi. Dobrovoľník sa tak zúčastnil klinického testovania - fázy II. Informoval portál IFLSCIENCE!

 

img

 

Ide o liečbu rakoviny kože, ktorá by mohla fungovať v kombinácii s liekom na imunoterapiu. Zameriava sa na boj proti špecifickému typu melanómu v pokročilom štádiuDo štúdie bolo zatiaľ zapojených 120 dobrovoľníkov.

 

„Našou víziou je využiť silu imunitného systému proti rakovine a infekčným chorobám. Dokázali sme demonštrovať potenciál mRNA vakcín pri riešení COVID-19. Nesmieme zabúdať, že rakovina je tiež globálnou hrozbou pre zdravie, ešte horšou ako súčasná pandémia," uviedol vo vyhlásení spoluzakladateľ a hlavný lekár spoločnosti BioNTech Özlem Türeci.

 

img

 

Doplnil, že experimentálna liečba BNT111 sa v prvej fáze ukázala ako bezpečná a vykázala sľubné výsledky. Vakcína dokáže vytvoriť v organizme antigény, ktoré nabudia imunitný systém k vytváraniu protilátok.  
 
Týmto spôsobom sa organizmus môže „vycvičiť“ k ničeniu nádorov ešte skôr, ako sa stanú problematickými.  
 
Prečítajte si tiež: Austrálski vedci prišli s unikátnou liečbou rakoviny prsníka, kľúčom je včelí jed

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies