Slovensko je na dobrej ceste poraziť koronavírus. Matovič pripustil predĺženie núdzového stavu

NETKY.SK • 6 November 2020, 18:59 • 2 min
Slovensko je na dobrej ceste poraziť koronavírus. Matovič pripustil predĺženie núdzového stavu

BRATISLAVA - Slovensko je v otázke zvládnutia druhej vlny pandémie koronavírusu na dobrej ceste.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uviedol to v piatok na tlačovom brífingu minister zdravotníctva Marek Krajčí. Toho v medzitýždennom porovnaní potešil najmä spomalený nárast 14-dennej incidencie, počtu hospitalizovaných na pľúcnej ventilácii a na JIS-ke

 

 

Počet pozitívne testovaných klesá

Zároveň kleslo aj percento pozitívne testovaných na 13,9 %, čo je značný posun oproti minulému týždňu, kedy bolo percento výrazne vyššie a blížilo sa k 20 percentám. Tento trend vyhodnotil šéf rezortu zdravotníctva ako veľmi dobrý. Dodal však, že toto číslo však skresľuje aj celoplošné testovanie.

 

Slovensku rovnako v medzitýždennom porovnaní kleslo aj reprodukčné číslo a počet infikovaných. Minister zdravotníctva je však v prílišnom optimizme opatrný, pretože počet infikovaných nad 65 rokov, teda najrizikovejšej skupiny, výrazne narástol. Na brífingu sa zúčastnil aj premiér Igor Matovič, ktorý sa objavil na verejnosti prvýkrát po absolvovaní domácej karantény.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ Pozrite si všetky potrebné informácie týkajúce sa druhého kola celoplošného testovania. Zúčastniť sa ho môžu aj tí, ktorí sa na prvé kolo nedostavili!

 

V nemocniciach pribúdajú infikovaní seniori
"Slovensko ide dobrou cestou, aj keď v zahraničí počty nakazených prudko rastú. Kleslo nám reprodukčné číslo a počet infikovaných v týždennom meradle o 7 %. Pričom minulý týždeň tam bol medzitýždňový nárast o 48 %. Som však smutný z výrazného nárastu infikovaných nad 65 rokov. Minulý týždeň bol výsledok 1 501 aktuálne 2 429," uviedol Marek Krajčí.

 

img

Najviac postihnutými okresmi sú na Slovensku aktuálne Bánovce nad Bebravou, Ružomberok a Sabinov. Naopak, veľmi dobre sú na tom južné regióny Slovenska, najlepšie Rožňava.

 

"Celoplošné testovanie dosiahlo presne to, čo sme od neho očakávali. Zlomili sme koronavírusu pomyselný väz na krivke. Druhé celoplošné testovanie by malo tento efekt ešte umocniť. Samozrejme musíme pokračovať v dodržiavaní R-O-R. Ak si to nepokazíme, ponúkneme k slobode inú, úspešnú cestu voči iným krajinám EÚ. Celoplošným testovaním sme doslova objavili atómovú bombu voči koronavírusu," povedal Matovič.

 

Prečítajte si tiež: Igor Matovič a Jaroslav Naď mali negatívny výsledok na koronavírus, obaja sa už vrhli do práce pred spustením druhého kola celoplošného testovania

 

Predĺži sa núdzový stav?

Premiér Igor Matovič zároveň nevylúčil predĺženie núdzového stavu, ktorý by sa mal skončiť v sobotu (14. novembra). "Predpokladám, že bude dohoda na tom, že ho budeme predlžovať opätovne, lebo ho v tejto situácii určite potrebujeme," uviedol. 

 

Vláda vyhlásila núdzový stav od 1. októbra na 45 dní. Následne prijala zákaz vychádzania aj v súvislosti s celoplošným testovaním na COVID-19. Ten má rovnako v zmysle uznesenia vlády trvať do 14. novembra.

 

Zákaz vychádzania neplatí v čase od 01:00 do 05:00 hodiny. Obmedzenie pohybu sa nevzťahuje na osoby s negatívnym PCR testom alebo certifikátom o negatívnom výsledku antigénového testu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies