Eduard Heger ponúkol pomoc ukrajinskému prezidentovi

NETKY.SK • 21 Február 2022, 19:10 • 2 min
Eduard Heger ponúkol pomoc ukrajinskému prezidentovi

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Premiér ho informoval, že na pôde Európskej rady apeloval na zvýšenie ekonomickej pomoci pre Ukrajinu a jej promptné vyplatenie.

slovakia

left justify in out

Chcel Ukrajine vyjadriť podporu a zistiť, v ktorých oblastiach môže byť Slovensko nápomocné. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

 

„Robíme tiež všetko pre to, aby sme pomohli energetickej bezpečnosti Ukrajiny a vytvorili sme podmienky na vyššie dodávky plynu cez prípojku v Budinciach na túto zimnú sezónu,“ podotkol Heger.

 

Zaujímal sa aj o aktuálne dianie na rusko-ukrajinských hraniciach. Situácia je podľa Zelenského veľmi napätá, aj čo sa týka množiacich sa útokov na Donbase. Ukrajinský prezident dúfa, že situáciu vyrieši diplomatickou cestou. Ukrajina potrebuje nielen materiálnu, ale aj ekonomickú pomoc, upozornil Zelenskyj.

 

Prečítajte si tiež: Ministerstvo odporúča Slovákom opustiť niektoré oblasti Ukrajiny

 

Zároveň sa poďakoval Hegerovi za jeho prístup na Európskej rade a požiadal o podporu euroatlantických ambícií Ukrajiny. Slovensko ich podľa premiéra podporuje. „Pretože každá krajina má právo rozhodnúť sa sama, kam bude patriť,“ skonštatoval Heger.

 

img

 

Slovensko je podľa Hegera dobrý sused a priateľ. Zdôraznil, že v otázke nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny sa traja najvyšší ústavní činitelia SR zhodli. Zelenského oficiálne informoval o slovenskej pomoci pre Ukrajinu. Vláda schválila pomoc vo výške 1,7 milióna eur vrátane dvoch odmínovacích kompletov Božena a zdravotníckeho materiálu.

 

Možno vás zaujme: Neuznané republiky Donbasu požiadali Putina, aby uznal ich nezávislosť. Zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies