Špeciálna zberná nádoba na najnavštevovanejšom mieste Tatier odolá aj medveďom

NETKY.SK • 21 Júl 2023, 17:00 • 2 min
Špeciálna zberná nádoba na najnavštevovanejšom mieste Tatier odolá aj medveďom

Tatranský národný park sa ako prvý spomedzi slovenských národných parkov môže pochváliť špeciálnou zbernou nádobou na zálohované obaly. V piatok ju osadili na Hrebienku.

slovakia

left justify in out

Hrebienok je jedným z najnavštevovanejších miest vo Vysokých Tatrách, práve preto na tomto mieste nájde špeciálna zberná nádoba svoje využitie. Turisti, ktorí Hrebienok navštívia, budú môcť do nádoby vyhadzovať plastové fľaše či plechovky a odľahčiť tak svoje batohy. To ale nie je všetko, zároveň tým návštevníci prispejú na dobrú vec, nakoľko svojím rozhodnutím vzdať sa zálohy za plastové fľaše a plechovky, podporia rozvoj, ochranu a v neposlednom rade aj čistotu v Tatrách. 

 

Minister životného prostredia SR Milan Chrenko v tejto súvislosti upozornil, že aj takto môžu turisti prispieť k aktivitám Správy TANAP-u a eliminovať odpad v národnom parku. Minister uviedol, že TANAP je prvým národným parkom, kde zbernú nádobu nainštalovali, celkovo ich bude na Slovensku sedem. Okrem Hrebienka budú v rámci TANAP-u takéto zberné nádoby umiestnené aj v Tatranskej Polianke na parkovisku smerom na Sliezsky dom, v Spálenej a tiež v Tatranskej Lomnici pri Múzeu TANAP-u.

 

 

Riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko doplnil, že nádoby sú dimenzované tak, aby odolali aj útokom medveďa hnedého. "Je to z liateho betónu a verím, že vydrží aj ľudský vandalizmus aj návštevy medveďov. Vybrali sme stanovištia, kde je najvyššia návštevnosť a kde sa nám budú nádoby aj ľahko obsluhovať. Zariadenia majú aj aplikáciu a senzor, ktorý nám poskytne informáciu o stave naplnenosti a signalizuje aj nejaký útok," objasnil Majko. Dodal, že v rámci každoročných dobrovoľníckych akcií sa vyzbierajú stovky kilogramov plastových fliaš.


Funkčnosť nádoby otestovali v bojnickej zoo v spolupráci so zásahovým tímom pre medveďa hnedého. Jeho niekdajší šéf a v súčasnosti zoológ Správy TANAP-u Michal Haring priblížil, že kontajner umiestnili do výbehu aj s návnadou. "Z našich skúseností vyplýva, že keď sa medveď nevie dostať do nádoby približne hodinu, tak odtiaľ odchádza a hľadá potravu inde," objasnil s tým, že nádobu testovala štvorica jedincov a kontajner vydržal.

 

 

Upozornil, že práve zabezpečenie odpadu eliminuje výskyt medveďa v intraviláne. "Sme radi, že sme sa stali vzorovým príkladom pre iné krajiny. Touto aktivitou chceme eliminovať vznik voľne pohodeného odpadu a podporiť rozvoj, ochranu a čistotu národných parkov," uviedol riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč. Ich snahou je spoločne s envirorezortom zabezpečiť čo najvyššiu mieru návratnosti obalov. Áč dodal, že vlani sa vyzbieralo viac ako 820 miliónov nápojových obalov prostredníctvom takmer 3000 odberných miest. Od začiatku zálohovania toto číslo presiahlo hranicu 1,3 miliardy nápojových obalov. "Veríme, že tento krok ocenia nielen návštevníci, ale osoh z neho bude mať predovšetkým príroda, ktorú sa aj takto aspoň trošku podarí odbremeniť od ďalšieho voľne pohodeného odpadu," uzavrela správa TANAPu na sociálnej sieti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/Tatranský národný park/KB Netky, Foto: FB Tatranský národný park
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies