Na ľudskoprávnom výbore vystúpi na pozvanie poslankýň a poslanca Progresívneho Slovenska prenasledovaný spisovateľ Farhad Babaei

NETKY.SK • 5 December 2023, 17:30 • 2 min
Na ľudskoprávnom výbore vystúpi na pozvanie poslankýň a poslanca Progresívneho Slovenska prenasledovaný spisovateľ Farhad Babaei

BRATISLAVA - Pri príležitosti nadchádzajúceho Dňa ľudských práv (10. december) a prebiehajúcich 16 dní aktivizmu proti násiliu na ženách vystúpi na pôde Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny prenasledovaný iránsky spisovateľ Farhad Babaei. V Iráne čelil perzekúcii aj preto, že podporoval protesty za práva iránskych žien, preto nás teší, že našiel bezpečie v Bratislave, a prijal naše pozvanie, vyhlásila predsedníčka výboru Lucia Plaváková.

slovakia

left justify in out

„V tejto dobe považujeme za mimoriadne potrebné hovoriť na pôde ľudskoprávneho výboru o tom, že aj v 21. storočí čelia ľudia prenasledovaniu z dôvodu uplatňovania ľudských práv, či už je to sloboda vyjadrovania alebo presadzovanie práv žien, a oceniť to, že Slovensko, ktoré má podobnú historickú skúsenosť dnes poskytlo útočisko prenasledovanému spisovateľovi v exile,“ povedala Plaváková s tým, že sa to podarilo vďaka spolupráci medzinárodnej siete ICORN, Hlavného mesta Bratislava a Nadácie Milana Šimečku. 

 

Knihy Farhada Babaeiho sú v Iráne zakázané a čelil silnej cenzúre, niekoľkokrát bol zatknutý a vypočúvaný, vysvetlila členka výboru Zuzana Števulová.

„Osud pána Babaeiho ukazuje na to, že je potrebné venovať sa ochrane ľudí, ktorí presadzujú ľudské práva, konajú vo verejnom záujme, alebo sú napríklad novinármi a novinárkami, pretože neustále čelia za svoju prácu represáliám. V tomto kontexte budeme v Progresívnom Slovensku presadzovať, aby Slovensko prijalo právnu úpravu na ochranu novinárov a občianskych aktivistov, ktorá sa momentálne pripravuje v rámci Európskej únie (tzv. anti- SLAPP smernica),“ dodala Števulová. 

 

Obhajoba práv žien je podľa člena ľudskoprávneho výboru Ondreja Prostredníka univerzálna téma, a netýka sa len Iránu. 

 

“Pre mňa je to, čo sa deje v Iráne, vážnym upozornením aj pre nás na Slovensku. Náboženský fundamentalizmus povýšený na úroveň štátnej moci sa ľahko môže zmeniť na nástroj obmedzovania základných práv a slobôd. Aj preto nám v Progresívnom Slovensku záleží na ochrane princípu náboženskej neutrality štátu zakotvenom aj v našej ústave, ktorá deklaruje, že Slovensko sa neviaže na žiadne náboženstvo ani ideológiu,” uzavrel Prostredník.  

 

Rokovanie ľudskoprávneho výboru sa uskutoční dňa 6.12.2023 od 11:30 priestoroch NR SR, Farhad Bababei bude sprevádzaný tlmočníkom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor strany PS, Foto: Slovenské literárne centrum
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies