Špeciál priviezol do Česka telá štyroch vojakov zabitých v Afganistane

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 14:51 • 2 min
Špeciál priviezol do Česka telá štyroch vojakov zabitých v Afganistane

PRAHA - Telesné pozostatky štyroch českých vojakov, ktorí v utorok zahynuli pri útoku samovražedného atentátnika v Afganistane, dnes previezli späť do vlasti. Armádny špeciál pristál na vojenskom letisku Praha-Kbely o 13.26 h.

slovakia

left justify in out

Následne sa priamo na letiskovej ploche uskutočnil pietny ceremoniál, ktorý televízia vysielala v priamom prenose. Okrem pozostalých sa na ňom zúčastnili aj najvyšší predstavitelia armády a štátu na čele s prezidentom Milošom Zemanom a premiérom Bohuslavom Sobotkom.

 

Miesto výbuchu

 

img

 

Rakvy zahalené do štátnej zástavy boli vystavené na katafalku a prehovoril vojenský kaplán, informovala ČT24. Jeho smútočný príhovor zakončila štátna hymna. Na ceremónii sa zúčastnila čestná jednotka Hradnej stráže a Ústredná hudba Armády ČR.

 

Po skončení aktu naložili rakvy do áut pohrebnej služby, ktoré s nimi opustili letisko. O type a mieste ich pohrebu rozhodnú ich rodiny, armáda im ponúkla vojenský pohreb.

 

Na uctenie pamiatky padlých vojakov sa predtým na pravé poludnie rozozneli v Česku na tri minúty sirény a v rade miest aj kostolné zvony.

 

 

Piaty český vojak, ktorý atentát s ťažkými zraneniami prežil, absolvoval medzičasom už štyri operácie a zostáva v Afganistane v americkej vojenskej nemocnici na základni Bagrám. Jeho stav je stabilizovaný, prevoz do vlasti však zatiaľ nie je možný, informovala televízia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies