Španielsky premiér prisľúbil miliardové investície do Katalánska

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 14:13 • 2 min
Španielsky premiér prisľúbil miliardové investície do Katalánska

MADRID - Španielsky premiér Mariano Rajoy prisľúbil dnes investície do Katalánska vo výške 4,2 miliardy eur, čím si chce na svoju stranu získať obyvateľov tohto regiónu.

slovakia

left justify in out

Vláda Katalánska - oblasti na severozápade Pyrenejského polostrova - sa totiž trvalo usiluje získať nezávislosť od Španielska a jej argumenty sú predovšetkým ekonomického charakteru. Regionálne úrady si sťažujú na nespravodlivé hospodárenie Madridu voči tejto oblasti, píše agentúra AP.

 

Rajoy povedal, že sľúbené investície na roky 2017-2020 pôjdu najmä do železničnej infraštruktúry. Predseda vlády to oznámil počas svojho prejavu pred predstaviteľmi podnikateľského sektora v katalánskej metropole Barcelona.

 

Katalánska vláda Španielsko dlhodobo obviňuje, že tento región ekonomicky znevýhodňuje. Barcelona ohlásila na september referendum o nezávislosti, Madrid ho však označil za protizákonné.

Rajoy vyzval prítomných v sále, aby mu pomohli "vyhrať zápas" s iniciatívou o nezávislosť, a prisľúbil uzdravenie španielskeho a katalánskeho hospodárstva.

 

Prieskumy verejnej mienky, ktoré skúmajú vôľu Kataláncov v súvislosti s nezávislosťou svojho regiónu, sú podľa agentúry AP pomerne stále. Približne 7,5 milióna obyvateľov má v tejto otázke takmer zhodne rozdielny názor. Väčšina z nich však referendum o nezávislosti podporuje. Katalánsko generuje pätinu HDP Španielska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies