Donald Trump, hlavný republikánsky kandidát na prezidenta (2. časť)

NETKY.SK • 22 September 2020, 21:53 • 2 min
Donald Trump, hlavný republikánsky kandidát na prezidenta (2. časť)

V prvom článku venovanom súčasnému prezidentovi USA sme vám priblížili život Donalda Trumpa z jeho detských a študentských čias. Schválne sme sa nevenovali jeho kariére na poste prezidenta USA, pretože tú si začneme približovať práve od tohto článku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prelom 

Už v počiatku zvolenia do úradu spravil Donald Trump prelom, pretože to bol prvý prezident USA bez predošlých politických alebo vojenských skúseností. Všetci jeho predchodcovia pôsobili pred prezidentskou kariérou buď v armáde USA, alebo sa angažovali v politickej sfére.

 

img

 

Dá sa teda povedať, že začínal ako neskúsený politik, avšak ani to ho neodradilo, aby v prvých dňoch vo funkcii prezidenta USA začal napĺňať sľuby zo svojej prezidentskej kampane. Prvý zákon, ktorý mimochodom podpísal hneď v prvý deň vo funkcii, smeroval k minimalizovaniu neoprávneného hospodárskeho a regulačného zaťaženia.

 

Proti Moslimom na ochranu Američanov

O päť dní neskôr už vydal príkaz na začatie plánovania pre budovanie múru naprieč celou hranicou USA s Mexikom. Týkal sa toho aj jeho prvý kontroverzný zákon. Vydal tzv. "Muslim ban", teda zákaz vstupu Moslimom do Spojených štátov zo siedmich moslimských krajín.

 

img

 

Na druhej strane však treba podotknúť, že to bol zákon v záujme národnej bezpečnosti USA. Už v prezidentskej kampani vystupoval s heslom "America first", teda Amerika na prvom mieste, čo znamenalo, že v prípade zvolenia do funkcie sa bude zaoberať primárne vnútroštátnymi záležitosťami. Odporcovia tohto zákona boli predovšetkým Demokrati, ktorí ako už vieme, prehrali voľby.

 

Prisťahovalecký zákon  

Potreba stavby múru na južnej hranici USA bola už alarmujúca. Začiatkom roku 2010 z Mexika do Spojených štátov nelegálne emigrovali obyvatelia Strednej Ameriky a Afriky. Prisťahovalecký zákon vtedy hovoril nasledovné: "Cudzie osoby na území USA majú právo na azyl, aj vrátane tých osôb, ktoré prekročili hranicu nelegálne. Podmienkou je, že ako utečenci musia mať opodstatnený dôvod opustiť svoju domovskú krajinu – strach z vojny, rasizmus, genocída, rozdielny politický názor a pod."

 

 

img

 

Nulová tolerancia za Trumpa 

Toto sa však zmenilo v roku 2018, kedy Trumpova administratíva prijala prisťahovaleckú politiku s tzv. "nulovou toleranciou". Pokiaľ prišli imigranti do USA nelegálne aj s deťmi a prišlo sa na to, rodičom boli deti odobraté. Poväčšine sa dostali do opatrovateľskej starostlivosti. Ich rodičia však museli čakať na súdny proces pre nelegálne prekročenie hranice USA. Prezident Trump sa takýmto spôsobom snažil znížiť počty nelegálnych migrantov, ktoré denne v tisíckach prekračovali hranicu medzi USA a Mexikom.

 

Tlak bol už enormný

Na sociálnych sieťach sa však čoraz častejšie začali objavovať fotografie, ktoré cielene pôsobili na city. Koncom júna už Trump čelil tlaku, aby túto prisťahovaleckú politiku zrušil. Všetky deti boli napokon vrátené ich biologickým rodičom.

 

img

 

Ďalšia zmena oproti Obamovi

Trumpa ale toto neodradilo a pokračoval vo svojej politike na zníženie nelegálneho prisťahovalectva. Jeho predchodca Barrack Obama používal agentúru ICE (Immigration and Customs Enforcement) založenú už v roku 2003, na zadržiavanie nelegálnych prisťahovalcov, ktorí už mali vážne záznamy v registri trestov.

 

Trump toto zadržiavanie rozšíril o zatknutie a deportovanie všetkých osôb bez potrebnej dokumentácie (platného azylu) a bez ohľadu na to, v ktorej krajine predtým žili, alebo kde sa dopustili spáchania trestného činu. Dôstojníci ICE začali následne s kontrolami obyvateľstva vo všetkých sociálnych zariadeniach od škôl cez pracoviská, nevynechávali dokonca ani kostoly či súkromné domy. Demokrati tento zákon samozrejme odcudzujú, no platí do dnešného dňa.

 

img

 

Miera kriminality sa znížila

Politika Donalda Trumpa sa niekomu môže zdať možno až príliš radikálna, no Američania, ktorí žijú na južnej hranici USA vítali tieto nariadenia. Je pravda, že nemôžeme hádzať všetkých migrantov do jedného vreca, no faktom zostáva, že po dokončení múru a zavedeniu nariadení, z ktorých do dnešného dňa ešte niektoré ostávajú v platnosti, sa miera kriminality pozdĺž južnej hranice medzi USA a Mexikom výrazne znížila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies