Medzi mužskými a ženskými zabijakmi je značný rozdiel: Ako si vyberajú svoje obete?

NETKY.SK • 8 December 2023, 16:35 • 2 min
Medzi mužskými a ženskými zabijakmi je značný rozdiel: Ako si vyberajú svoje obete?

Ak ste sledovali niekoľko skutočných zločineckých relácií, viete, ako často sa sexuálni predátori zameriavajú na sexuálne pracovníčky. Percento obetí prostitútok sa každým desaťročím dramaticky zvyšuje. Vedeli ste však, aké zlé to naozaj je? Vražda je druhou najčastejšou príčinou smrti medzi sexuálnymi pracovníkmi.

slovakia

left justify in out

Sériový vrah Ted Bundy v osobnom rozhovore v roku 1985 priznal, že „obeť vedel rozoznať podľa toho, ako kráčala po ulici, naklonenia hlavy, spôsobu, akým sa držala atď. . .“ [i] Žiaľ, výskum potvrdzuje realitu, ktorú zločinci v skutočnosti hľadajú, alebo si aspoň všímajú určité črty pri výbere potenciálnych obetí. Hoci nič neospravedlňuje zločin, poznanie je sila v tom zmysle, že existujú veci, ktorými sa môžeme chrániť, keď sme vonku sami.

Rozdiel medzi mužskými a ženskými vrahmi

V novej štúdii výskumníci zhromaždili údaje o 55 ženských a 55 mužských sériových vrahoch zo Spojených štátov, pričom použili spravodajské zdroje, ako sú Associated Press a Reuters, ako aj televízne siete a miestne médiá.

Zistili, že mužskí sérioví vrahovia mali takmer šesťkrát vyššiu pravdepodobnosť, že zabijú cudzinca. Na druhej strane vrahyne mali dvakrát väčšiu pravdepodobnosť, že sa zaútočia na niekoho, koho už poznali.

Mužskí sérioví vrahovia boli tiež prejavili vyššiu pravdepodobnosť, že budú prenasledovať svoje obete; zistilo sa, že to urobilo ohromujúcich 65,4 percenta, v porovnaní s iba 3,6 percentami žien sériových vrahov.

Sexuálne pracovníčky

Ak ste sledovali niekoľko skutočných zločineckých relácií, viete, ako často sa sexuálni predátori zameriavajú na sexuálne pracovníčky. Percento obetí prostitútok sa každým desaťročím dramaticky zvyšuje. Vedeli ste však, aké zlé to naozaj je? Vražda je druhou najčastejšou príčinou smrti medzi sexuálnymi pracovníkmi. Mnohým páchateľom to prejde; viac ako dve tretiny vrážd prostitútok zostávajú po 10 rokoch nevyriešené. Zo 65 percent obetí sériových vrahov , ktorými sú ženy, je 76 percent sexuálnych pracovníčok.

Väčšina dôvodov je zrejmá. Keď sa zapojíte do nezákonnej činnosti, polícia zvyčajne nie je vašou prvou zastávkou, keď sa stane niečo zlé. Boj so závislosťou a potreba peňazí na odvrátenie túžob alebo odvykania môže viesť k riskantnému správaniu alebo stratám úsudku. Ak ste sa odcudzili svojej rodine, môže trvať dlhšie, kým sa dozvie, že chýbate.

Viac ako polovica sériových vrahov, ktorí sa zameriavajú na sexuálne pracovníčky, zabíja aj iné ženy. Niektorí začínajú so sexuálnou pracovníčkou a potom sa rozvetvujú na „náročnejšiu“ korisť.

Motívy vrážd

Jediné dôvody, ktoré sme doteraz pochopili, sú frustrácia, úzkosť, finančný zisk a nájdenie pozornosti, túžby, moci atď. V potrebách a ašpiráciách sériových vrahov existuje obrovská rozmanitosť, ktorá ich vedie k tomu, aby uhasili životy. V prípade sériovej vraždy môže byť zisťovanie motívu komplikované, pretože jeden môže mať niekoľko dôvodov na spáchanie jeho alebo jej zločinov.

Niektorí zo známych vrahov sú HH Holmes, David Berkowitz, West, Fred. Súvisiace poruchy duševného rastu postihujú viacerých sériových vrahov. Zdá sa, že majú aj nadpriemernú inteligenciu a pre niektorých z nich je to istým spôsobom, ako keby zabíjanie pôsobilo ako droga.

Väčšina sériových vrahov, ktorí žijú osamote, nie sú samotárskymi spoločenskými nešťastníkmi. Nie sú to žiadne príšery a nevyzerajú nezvyčajne.

Mnoho sériových vrahov má hlboké nutkanie páchať násilné činy. Verí sa však, že to boli svedomití ľudia, ktorí si nevyberú obeť, ak vedia, že je veľmi pravdepodobné, že uspejú. Prvým páchateľom je preto najčastejšie prostitútka alebo bezdomovec

Zdroje:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-human-equation/202202/how-killers-find-their-targets-and-why-they-often-get-away-it

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6831065/Why-male-female-serial-killers-choose-victims-differently.html

https://www.kavisht.com/post/how-do-serial-killers-choose-their-victims

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: PHOTOGRAPHS IN COMPOSITE BY © FILMRISE/EVERETT COLLECTION; NETFLIX, 2
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies