Španielsko schválilo stálu prítomnosť amerických vojakov na základni pri Seville

NETKY.SK • 29 Máj 2015, 18:10 • 2 min
Španielsko schválilo stálu prítomnosť amerických vojakov na základni pri Seville

MADRID - Španielska vláda schválila dnes dohodu, ktorá povoľuje stálu prítomnosť amerických vojakov na leteckej základni Morón ležiacej na juhozápade krajiny neďaleko Sevilly.

slovakia

left justify in out

Na základe dohody sa tiež zvyšuje počet vojakov USA, ktorí môžu na základni pôsobiť zo súčasných 850 na 3000. Počet amerických lietadiel môže vzrásť zo 14 na 40, oznámila agentúra AP.

 

Americký kontingent na základni Morón má slúžiť ako jednotka rýchlej reakcie, ktorá by mohla zasahovať v prípade kríz najmä v neďalekej Afrike.

 

V nedeľu pricestuje na dvojdňovú návštevu Madridu šéf diplomacie USA John Kerry, ktorý by mal dohodu spečatiť svojím podpisom. Do platnosti bude môcť vstúpiť až po schválením španielskym parlamentom.

 

Morón využívajú spoločne španielske a americké vzdušné sily už od roku 1953. Povolenie na pôsobenie amerických vojakov na základni sa však doteraz muselo každoročne obnovovať, čo na základe novej dohody už nebude potrebné.

 

Španielska vicepremiérka Soraya Sáenzová v tejto súvislosti zdôraznila, že základňa Morón patrí naďalej Španielsku a všetky operácie, ktoré z nej bude chcieť americká strana podniknúť, bude musieť schváliť vláda v Madride.

 

Washington sa v rámci dohody zaviazal k modernizácií infraštruktúry základne v hodnote 26 miliónov eur, čo by malo podporiť miestnu ekonomiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies