Španieli dominovali nad Slovákmi a hladko zvíťazili

NETKY.SK • 6 September 2015, 09:37 • 2 min
Španieli dominovali nad Slovákmi a hladko zvíťazili

OVIEDO - Slovenskí futbaloví reprezentanti po šiestich víťazstvách prišli o svoju stopercentnú bilanciu v kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska, keď v sobotňajšom večernom stretnutí siedmeho kola spomenutej eliminácie podľahli silným domácim Španielom 0:2.

slovakia

left justify in out

Skóre zápasu otvoril už v 5. min ľavý obranca Jordi Alba, náskok vysokého favorita zdvojnásobil v 30. min z pokutového kopu Andrés Iniesta. Úradujúci kontinentálni šampióni od úvodného streleného gólu boli pánmi na ihrisku, kombinovali však prevažne pred šestnástkou súpera, čím si občas vyslúžili piskot vlastného publika. Na nie príliš zaplnenom štadióne Municipal Carlos Tartiere v Oviede sa nenechali zahanbiť cestujúci slovenskí priaznivci, ktorých bolo počuť počas celého duelu.

Kvalifikácia ME 2016 vo futbale - C-skupina:

Konečný výsledok - sobota:
Španielsko - Slovensko 2:0 (2:0) - hralo sa v Oviede
Góly: 5. Jordi Alba, 30. Iniesta (z pok. kopu), ŽK: 30. Kozáčik, 83. Tesák (obaja Slovensko), rozhodovali: Skomina - Praprotnik, Vukan (všetci Slovin.), 24 000 divákov (asi 400 slovenských, kapacita 30 500)

Zostavy:
Španielsko: Casillas - Juanfran, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Fábregas (67. Santi Cazorla), Busquets, Iniesta (85. Koke) - David Silva, Diego Costa (75. Paco Álcacer), Pedro Rodríguez
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Saláta, Hubočan, Tesák - Greguš, Gyömbér, Hamšík (61. Duda) - Hrošovský (73. E. Sabo), Švento - Mak (46. M. Ďuriš)

Tréner SR Ján Kozák sa pri slnku zapadajúcom za astúrske vrchy, ktoré vrhalo na tribúny štadióna akoby symbolicky červenú farbu, odhodlal pre prekvapivú základnú zostavu. Na ľavom kraji obrany zažil debut v najcennejšom drese Lukáš Tesák, stred poľa vystužili Ján Greguš, Norbert Gyömbér, Patrik Hrošovský či Dušan Švento. Na hrote operoval osamotený Róbert Mak.

Práve on mal už v 5. min sľubnú príležitosť po tom, ako zobral loptu Sergiovi Ramosovi, ale netrafil priestor troch žrdí. O pár sekúnd prišlo gólové zakončenie na opačnej strane. David Silva našiel v pokutovom území ľavého obrancu Jordiho Albu a ten zblízka hlavou prekonal Matúša Kozáčika - 1:0. Po viac než dvadsiatich minútach sa do ojedinelého ataku vybrali hostia, no ich sobotňajší kapitán Marek Hamšík sa po Šventovej prihrávke nedostal ku strele. V 25. min zamotal hlavu niekoľkým obrancom SR David Silva, tým sa však podarilo zblokovať jeho pokus. Takmer po polhodine po centri Cesca Fábregasa ďalšia hlavička Jordiho Albu išla nad brvno Kozáčikovej bránky. O chvíľu sa domáci dočkali pokutového kopu po súboji slovenského gólmana s Diegom Costom. S prehľadom ho premenil Andrés Iniesta - 2:0. V 33. min mal dobrú šancu na zvýšenie náskoku Iniesta, no netrafil. V 41. min Hamšík preveril prudkou strelou Ikera Casillasa, ale sobotňajší jubilant bol pripravený a vyrazil loptu.

Krátko po polčasovej prestávke striedajúci Michal Ďuriš krížnym projektilom len tesne minul španielsku bránku. V 56. min slovenská defenzíva zblokovala pokus Davida Silvu v nebezpečnom priestore. Z následnej dorážky neskóroval Fábregas. O šesť minút neskôr vyšiel z mikrosúboja David Silva - Kozáčik víťazne muž s dvojkrížom na hrudi, keď sa najaktívnejšiemu domácemu hráčovi vrhol pod nohy a zachránil. V 72. min mal po nožničkách Diega Costu možnosť tečovať opäť David Silva, ale na loptu nedosiahol ideálne. "La Furia Roja" už tretí gól napokon nepridala, nepresadil sa ani Sergio Busquets v nadstavenom čase.

Hlasy:

Róbert Mak (útočník SR): "Jasné, že ma tá šanca mrzí. Taký je futbal, niekedy sa podarí premeniť, inokedy zasa nie. Vzápätí sme z protiútoku inkasovali, tým sa to všetko začalo. Potom prišla nešťastná jedenástka. Španieli kontrolovali hru celých 90 minút, nebolo možné čokoľvek urobiť. Stáli proti nám hráči svetovej extratriedy, zvíťazili zaslúžene."

Matúš Kozáčik (brankár SR): "Vedeli sme, že to bude ťažký súper. Oni to potvrdili. V prvom polčase sa dostali do príležitostí a dokázali ich zužitkovať. V druhom dejstve sa nám podarilo udržať vzadu nulu."

Norbert Gyömbér (defenzívny stredopoliar SR): "Dlho som nehral, takže nastúpiť do takéhoto náročného stretnutia nebolo jednoduché. Myslím si však, že som bol kondične celkom dobre pripravený. Možno sa mi nedarilo podľa mojich predstáv, ale snažil som sa to odpracovať. Škoda, že sme prehrali."

Peter Pekarík (pravý obranca SR): "Videli sme, že proti Španielsku to v sobotu bolo extrémne ťažké. Škoda, že sme nepremenili našu prvú obrovskú šancu, možno by sa to vyvíjalo inak. Naopak, oni sa rýchlo dostali do vedenia a pridali aj druhý zásah. Odpískaný pokutový kop považujem za veľmi prísny. Španieli boli v pohode, kontrolovali si to."

Lukáš Tesák (ľavý obranca SR): "V prvom rade nie som spokojný s výsledkom, môj výkon musí posúdiť tréner. Španieli predviedli svoj typický futbal. Dá sa povedať, že sme dostali dva hlúpe góly, pretože sme si dvakrát nepostrážili protihráčov. Na takejto úrovni sa chyby tvrdo a prakticky okamžite trestajú."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies