Somálski militanti verbujú bojovníkov v kenských mestách

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 14:32 • 2 min
Somálski militanti verbujú bojovníkov v kenských mestách

NAIROBI - Somálski militanti zo skupiny aš-Šabáb verbujú vo veľkom svojich prívržencov aj na severovýchode Kene.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na vlastné zistenia. Ide o novú taktiku, ktorá podčiarkuje obavy deklarované kenskými spravodajskými službami. Iba v meste Isiolo podľa BBC zmizlo za posledné obdobie 26 mladých mužov, ktorí pravdepodobne rozšírili rady militantov. Podobná situácia je aj v iných mestách.

 

Somálski extrémisti z aš-Šabábu napadli pred dvoma týždňami kenskú univerzitu, kde pozabíjali 150 ľudí. Útok v Garrise bol doteraz najkrvavejším na území Kene. Jeden z útočníkov bol pritom kenským občanom. Verbovanie bojovníkov na vlastnom území Kene predstavuje zmenu stratégie tohto spojenca al-Kájdy vo východnej Afrike. V rámci boja proti radikalizácii vláda prisľúbila amnestiu tým, ktorých militanti nalákali pripojiť sa k aš-Šabábu. 

 

Islamisti prisľúbili pomstu Keni za účasť jej vojakov na operáciách Africkej únie proti ich skupine v Somálsku. Aš-Šabáb je zodpovedný aj za krvavé útoky na nákupné centrum v Nairobi v roku 2013, pri ktorých zahynulo 67 ľudí. V Somálsku skupina bojuje za vytvorenie vlastného islamského štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies