USA plánuje uvaliť clá na niektoré produkty dovážané z EÚ

NETKY.SK • 9 Apríl 2019, 13:18 • 2 min
USA plánuje uvaliť clá na niektoré produkty dovážané z EÚ

PARÍŽ - Európska spoločnosť na výrobu lietadiel Airbus je názoru, že z právneho hľadiska neexistuje žiadny dôvod, aby na nich Washington uvalil obchodné sankcie. Podľa viacerých analytikov sa chce USA takýmto spôsobom len revanšovať Európskej únii (EÚ) za sankcie, pri ktorých prišlo o takmer 12 miliónov USD.

slovakia

left justify in out

Úrad amerického obchodného splnomocnenca (USTR) navrhol vláde zoznam produktov dovezených z EÚ, na ktoré by USA mohli uvaliť clá. išlo by o odvetu, pretože Spojené štáty podobným pričinením od EÚ prišli o viac ako 10 miliónov dolárov. 

 

img

 

Kompletný zoznam produktov však ešte nie je známy. Najprv musí totiž o konečnej hodnote ciel rozhodnúť Svetová obchodná organizácia (WTO). Už z predbežného zoznamu sa ale vie, že poplatky sa dotknú odevov, ale aj základných potravín akými sú ovocie, víno, syry či produkty z rýb.

 

img

 

Hovorca Airbusu Rainer Ohler sa na danú situáciu vyjadril, že európsky výrobca lietadiel prijal opatrenia na splnenie "relatívne drobných" nedoriešených požiadaviek zo strany WTO. Čo sa týka sumy, o ktorú USA údajne prišli, je podľa jeho slov viac ako prehnaná."Je to veľmi prehnané. V konečnom dôsledku bude aj tak rozhodovať WTO a nie USA," dodal. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Airbus delivered 88 aircraft over the first two months of 2019, an increase of 35% on the same point last year. The airframer handed over 69 A320-family jets compared with the previous figure of 50, and its single-aisle output also included three A220s. Fifty-two of the A320s produced were re-engined variants, comprising 36 A320neos and 16 A321neos. #airbus #airbusa380 #airbus380 #airbuslovers #airbusboeingaviation #airbus330 #airbus320 #airbuslover #airbus350 #airbusa320 #airbusa350 #airbusa330 #airbusa340 #airbusa321 #airbusgroup #airport #terminal #aviation #airplane #travel #aviationdaily #aviationlovers #aviation_lovers #airplane_lovers #airplanespotter #airbusfactory #aviationlife @airbus

Príspevok, ktorý zdieľa JPJETS (@jpjets.services),

 

Európska únia je podľa niektorých zdrojov údajne pripravená na prípadnú odvetu voči USA. "To všetko iba povedie k zbytočnému obchodnému napätiu a ukazuje, že jediným rozumným riešením v tomto dlhoročnom konflikte je vzájomné urovnanie sporov," dodal Ohler.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies