Som prekvapený, že mladí ľudia rozmýšľajú inak ako my

NETKY.SK • 6 December 2010, 08:15 • 2 min
Som prekvapený, že mladí ľudia rozmýšľajú inak ako my

Som prekvapený, že mladí ľudia rozmýšľajú inak ako my

slovakia

left justify in out

Mladí ľudia majú záujem o najaktuálnejšie dianie a politické témy, ktoré hýbu celým svetom, myslí si podpredseda Národnej rady SR Robert Fico (Smer-SD). Predseda najväčšej parlamentnej strany prišiel dnes ráno otvoriť Európsky parlament mladých (EYP - European Youth Parliament) do starej budovy NR SR na Župnom námestí v Bratislave.
"Ja som sám niekedy prekvapený kvalitou otázok, ale najmä iným štýlom rozmýšľania, než sme mali my, ale to je dané predovšetkým obrovským prísunom informácií, ktoré sa dostávajú mladým ľuďom," uviedol s konštatovaním, že v minulosti posun v myslení spôsoboval nielen nedostatok zdrojov, ale aj neznalosť cudzích jazykov.
Bývalý premiér vyzdvihol témy, ktoré si mladí ľudia na svoje rokovania vybrali. "Či je to téma ochranného valu a problémy s finančnou krízou, či postavenie verejnoprávnych médií vo vzťahu k súkromným médiám. Veľmi zaujímavá bude určite diskusia na tému jadro alebo iný typ zabezpečenia dodávok elektrickej energie," podčiarkol pre TASR Fico.
Niektorým z týchto tém sa venoval predseda Smeru-SD aj vo svojom príhovore, ktorý venoval takmer stovke mladých ľudí, ktorí sa do projektu EYP zapojili. Na margo systému ochranného eurovalu Fico vyhlásil, že v súčasnosti nemožno vylúčiť, že sa o finančnú pomoc budú okrem Grécka a Írska uchádzať aj Španielsko a Portugalsko. V súvislosti s tým, podpredseda parlamentu apeloval, aby mladí poslanci pri svojich modelových rokovaniach prihliadali na tieto mechanizmy ako na "nástroje solidarity".
V priebehu predchádzajúcich dvoch dní trvania projektu jeho účastníci absolvovali spoločný teambuilding a na pôde výborov NR SR pripravili návrhy zákonov, ktoré budú dnes obhajovať. "Toto prerokovávanie je rozdelené vždy na dve časti. Každý výbor najskôr prerokuje svoj návrh zákona v rámci pléna našich študentov. Následne na to si tento zákon odvolí a po týchto voľbách budeme porovnávať názor našich študentov verzus názor odborníkov," vysvetlila prezidentka EYP na Slovensku Lenka Petráková. Výstupy z dnešných diskusií budú uverejňované v rámci projektu EuroActive. Patrónom podujatia je slovenská poslankyňa Európskeho parlamentu Katarína Neveďalová (Smer-SD).
Účastníci tohtoročného zasadania prerokujú témy z oblasti energetiky, kultúry, financií a ľudských práv. Porota následne vyberie 20 najúspešnejších, ktorí budú v budúcom roku reprezentovať Slovensko na medzinárodnej úrovni.
EYP je medzinárodná organizácia, založená v roku 1987, ktorá združuje mladých ľudí vo veku 16 až 24 rokov z rôznych európskych krajín. Jedným z jej hlavných cieľov je výmena názorov a snaha získať nové poznatky o histórii, zvykoch a vnútropolitickej situácii v štátoch, ktoré jednotliví členovia organizácie zastupujú.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies