Sociálne siete vo Francúzsku budú musieť overovať vek svojich používateľov

NETKY.SK • 30 Jún 2023, 07:00 • 2 min
Sociálne siete vo Francúzsku budú musieť overovať vek svojich používateľov

PARÍŽ - Francúzsky Senát vo štvrtok schválil nový zákon, podľa ktorého musia platformy sociálnych médií, ako je TikTok, overovať vek používateľov a získavať súhlas rodičov v prípade používateľov mladších ako 15 rokov.

slovakia

left justify in out

V stredu návrh tohto zákona odobrila aj dolná komora francúzskeho parlamentu Národné zhromaždenie, informoval na svojom webe spravodajský magazín Le Point. Agentúra AFP konštatovala, že tento zákon je súčasťou snáh o ochranu detí na internete pred kyberšikanou a inými trestnými činmi i krokov vlády, ktorá sa chce pokúsiť obmedziť čas strávený deťmi pred obrazovkou počítačov či mobilov.

 

Minister pre digitálnu transformáciu Jean-Noël Barrot sa pred senátormi vyjadril, že nová právna norma sa začne uplatňovať "čo najskôr". Presný dátum, kedy zákon o overovaní veku nadobudne účinnosť, však zostáva nejasný, upozornila agentúra AFP, pričom dodala, že Európska komisia ešte musí preskúmať súlad prijatého zákona s právom EÚ.

 

Doterajšie francúzske nariadenia v oblasti internetu regulujú najmä zhromažďovanie osobných údajov a nemajú vplyv na prístup detí k sociálnym médiám. Tie - teoreticky - vo Francúzsku nemajú byť dostupné pre osoby mladšie ako 13 rokov. Podľa francúzskej Národnej komisie pre technológie a slobody (CNIL) sa však niektorí používatelia registrujú už od ôsmich rokov, pričom viac ako polovica detí vo veku 10-14 rokov používa stránky sociálnych médií, ako sú Snapchat či Instagram. Nový zákon bude výslovne vyžadovať súhlas rodiča alebo opatrovníka používateľa mladšieho ako 15 rokov, a to pomocou technických riešení, ktoré sú v súlade s usmerneniami stanovenými francúzskym regulačným orgánom Arcom.

 

Prevádzkovateľom sociálnych médií, ktorí nový zákon porušia, bude hroziť pokuta až do výšky jedného percenta ich celosvetových príjmov. Zákon tiež umožní rodičom požiadať o pozastavenie účtov patriacich ich deťom mladším ako 15 rokov a bude vyžadovať, aby stránky ponúkali nástroje na obmedzenie času, ktorý deti trávia na danej platforme. Poslanec Laurent Marcangeli, ktorý bol iniciátorom zákona, v rozprave priznal, že nová norma nebude stačiť na odstránenie obáv o bezpečnosť detí na internete. Vyzval preto na pokračovanie vývoja technológií overovania veku online a na vyčlenenie investícií do digitálneho vzdelávania rodičov, detí a učiteľov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies