V Izraeli sa zrodila nádej, vyvinuli nový liek na koronavírus?

NETKY.SK • 7 Február 2021, 09:00 • 2 min
V Izraeli sa zrodila nádej, vyvinuli nový liek na koronavírus?

Izraelský profesor Nadir Arber zrejme vyvinul nový účinný liek na koronavírus. Úspešne dokončili prvú fázu testovania lieku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Ichilov v Izraeli vyvinula liek EXO-CD24, ktorý výrazne zlepšuje imunitu a pomáha zmierňovať príznaky ochorenia Covid-19, či zabrániť smrti. Vedci pre portál timesofisrael.com potvrdili, že 29 z 30 pacientov, ktorí boli zapojení do prvej skúšobnej fázy, opustilo nemocnicu v priebehu 3 – 5  dní. Čím tel Avivské lekárske centrum Ichilov úspešne dokončilo skúšku fázy 1 na nové liečivo.

 

img

 

Nemocnica v piatok uviedla, že liek pomohol mnohým stredne závažným až závažným prípadom COVID-19 rýchlo sa z tejto choroby dostať. Na vývine lieku sa najvýraznejšie podieľal profesor Nadir Arber. Nazvali to „obrovský prielom“. Teraz však treba prekonať ďalšie fázy testovania.

 

 

Upokojiť imunitný systém a potlačiť búrku pomáha proteín

 

Times of Israel vysvetluje podrobne o čo ide. Tento liek podľa nich bojuje proti cytokínovej búrke, čo znamená, že keď sa telo stretne s vírusom, snaží sa agresívne brániť, čo však môže spôsobiť, vážne hyperzápalové ochorenie, ktoré môže viesť k poškodeniu pľúc a následnej smrti. Proteín pomáha upokojiť imunitný systém a potlačiť cytokínovú búrku, ktorá je najčastejšou príčinou úmrtia na infekčné ochorenie COVID-19.  Liek EXO-CD24 využíva exozómy, čo sú malé nosné vaky, ktoré prepravujú materiály medzi bunkami, na dodanie proteínu nazývaného CD24 do pľúc, ktorému sa Arber venuje desaťročia. "Tento proteín sa nachádza na povrchu buniek a má dobre známu a dôležitú úlohu v regulácii imunitného systému," uviedol výskumník Shiran Shapira z laboratória spoločnosti Arber. 

 

img

 

Na pomoc proti koronavírusu možno bude stačiť inhalátor

 

Látku aplikovali do inhalátora. "Prípravok sa inhaluje raz denne na niekoľko minút, päť dní," povedal Arber. „Prípravok je zameraný priamo na srdce búrky - pľúca - takže na rozdiel od iných receptúr, ktoré selektívne obmedzujú určitý cytokín alebo pôsobia široko, ale spôsobujú veľa závažných vedľajších účinkov, sa EXO-CD24 podáva lokálne, funguje široko a bez vedľajších účinkov. účinky. “ dodal profesor.

 

img

 

Riaditeľ spoločnosti Ichilov Roni Gamzu uviedol, že výskum je pokročilý a sofistikovaný a môže zachrániť pacientov chorých na koronavírus. Výsledky skúšky fázy 1 sú podľa neho vynikajúce a dodávajú všetkým dôveru v metódu, ktorú Arber skúma v jeho laboratóriu už mnoho rokov. Som hrdý na to, že v Ichilove možno vynaliezame modro-biely liek na hroznú globálnu pandémiu,“ dodal Gamzu.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies