Sobotka: Hotspoty zatiaľ nefungujú

NETKY.SK • 12 November 2015, 11:39 • 2 min
Sobotka: Hotspoty zatiaľ nefungujú

VALLETTA – Nefunkčné hotspoty a nedôsledná registrácia utečencov by mala byť témou dnešného neformálneho summitu EÚ, ktorý začne na Malte v popoludňajších hodinách po skončení summitu EÚ-Afrika.

slovakia

left justify in out

Práve nedostatočná registrácia utečencov môže podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku spôsobiť problém pre plán Nemecka opätovne posielať sýrskych utečencov do prvej krajiny Európskej únie, na ktorej územie dorazili. Ako pripomenul, ich dôsledná registrácia sa nediala počas uplynulých mesiacov a nedochádza k nej ani dnes. V tejto súvislosti poukázal hlavne na Grécko. "Pokiaľ chce Nemecko postupovať na základe Dublinu a schengenských zmlúv, tak bude mať ťažko dostatočnú oporu pre to, aby to mohlo realizovať," upozornil Sobotka pred začiatkom druhého dňa summitu vo Vallette.

 

Nemecké ministerstvo vnútra tento týždeň uviedlo, že krajina začala znovu uplatňovať ustanovenia takzvaného dublinského nariadenia, v súlade s ktorým sa utečenci musia zaregistrovať v tej krajine Európskej únie, do ktorej dorazia najskôr. Tam zároveň môžu byť vrátení, a to z ktorejkoľvek ďalšej krajiny EÚ. Výnimku v rámci tohto pravidla bude len mať Grécko. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v auguste tohto roku uplatňovanie dublinského nariadenia dočasne pozastavila. Stalo sa tak v situácii, keď do krajiny prúdili desaťtisíce najmä sýrskych utečencov. Tí sa odvtedy mohli registrovať sa na území Nemecka aj napriek tomu, že sa tam dostali cez iné krajiny EÚ, mnohokrát cez Grécko.

 

Sobotka na summite zastupuje aj Poľsko. Listom ho o to požiadala poľská premiérka Ewa Kopaczová. Jej Občianska platforma totiž prišla v parlamentných voľbách o väčšinu, takže Kopazowá nemohla na Maltu pricestovať, pretože poľská ústava vyžaduje, aby podala rezignáciu na prvom povolebnom zasadnutí parlamentu, teda dnes. Podľa českého premiéra nejde o komplikáciu a zastupovanie druhej krajiny nie je ničím neobvyklým.

 

Poukázal na to, že Vyšehradská štvorka má v posledných mesiacoch na väčšinu problémov týkajúcich sa migrácie takmer rovnaký názor. Sobotka tak v časti svojho vystúpenia, pri ktorých sú zhodné stanoviská, bude hovoriť aj za Varšavu. Tam, kde chcela zmieniť niečo navyše, pripomenie, že ide o názor Poľska, ktorý tlmočí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies