Princ William si pripomenul obete bitky o polostrov Gallipoli

NETKY.SK • 25 Apríl 2019, 08:47 • 2 min
Princ William si pripomenul obete bitky o polostrov Gallipoli

AUCKLAND - Britský princ William sa momentálne nachádza na Novom Zélande, kde strávi dva dni, aby si tu uctil padlých v bitke o Gallipoli i obete útkov v meste Christchurch.

slovakia

left justify in out

Vojvoda z Cambridge sa na spomienkovom obrade za padlých v gallipolskej operácii zúčastnil spoločne s premiérkou Jacindou Ardernovou. Udalosť sa konala vo štvrtok ráno v meste Auckland.

 

img

 

Deň Austrálsko-novozélandského armádneho zboru (Anzac Day) je už tradičným podujatím, ktoré sa koná každý rok na konci apríla. Spomienková akcia má pripomenúť prvú veľkú bitku prvej svetovej vojny za účasti armád týchto dvoch tichomorských štátov, kde v roku 1915 zahynulo 10-tisíc austrálskych a novozélandských vojakov.

 

V oboch krajinách je toto výročie dôležitým pamätným dňom a štátnym sviatkom. V bitke o Gallipoli totiž vojaci z Austrálie a Nového Zélandu po prvý raz bojovali pod vlastnými vlajkami a operáciou si tak pripomínajú vystúpenie z tieňa Britského impéria.

 

Okrem účasti na tomto obrade sa princ William dnes popoludní presunie aj do mesta Christchurch, kde došlo 15. marca k strašnému krviprelievaniu. Strelecký útočník tu vtedy počas modlitieb v mešitách zastrelil 50 ľudí. Vojvoda sa stretne so záchranármi a zdravotníkmi, moslimskými lídrami i ľuďmi, ktorí masaker prežili.

 

img

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona