Indické hlavné mesto Naí Dillí trápi smog, pre ktorý zatvorili aj školy

NETKY.SK • 3 November 2023, 11:30 • 2 min
Indické hlavné mesto Naí Dillí trápi smog, pre ktorý zatvorili aj školy

NAÍ DILLÍ - V indickom hlavnom meste Naí Dillí zatvorili v piatok na niekoľko dní školy v dôsledku silného znečistenia ovzdušia.

slovakia

left justify in out

Úroveň nebezpečných prachových častíc PM2.5 bola v piatok v indickej metropole 35-krát vyššia než je denné maximum odporúčané Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Vyplýva to z údajov monitorovacej platformy IQAir. Častice PM2.5 sú také malé, že sa môžu dostať až do krvného obehu.

 

Úroveň indexu kvality ovzdušia (AQI) na niektorých monitorovacích staniciach v meste dosiahla úroveň 480. Úroveň AQI medzi 0-50 je považovaná za dobrú, hodnoty medzi 400-500 už negatívne vplývajú na zdravie ľudí. Takéto vysoké znečistenie je nebezpečné najmä pre ľudí s pretrvávajúcimi ochoreniami, vysvetľuje agentúra Reuters.

 

Obyvatelia Naí Dillí sa v piatok pre smog sťažovali na podráždenia očí a bolesť hrdla. Kríza verejného zdravia spojená so znečisteným ovzduším pretrváva celé desaťročia a patrí medzi jednu z hlavným príčin stoviek tisíc predčasných úmrtí v Indii.

Metropolitná oblasť Naí Dillí patrí medzi najväčšie na svete a pravidelne je hodnotená aj ako jedna z najviac znečistených. Viditeľný smog obťažuje obyvateľov po väčšinu roka, hlavne začiatkom zimy sa tento problém stáva ešte výraznejší.

V období od októbra do februára sa preto obyvateľom Naí Dillí odporúča, aby si ústa a nos zakrývali rúškami.

Indickí farmári na jeseň na sviatok Díválí pália strniská, aby vyčistili polia. Tento zvyk zhoršuje dôsledok emisií z vozidiel a priemyslu. Úrady sú v tomto smere neúspešné pri presviedčaní farmárov, aby využívali iné metódy čistenia polí, aj napriek hrozbe sankcií za pálenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP, Foto: Týždeň / SITA / AP (archívna foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies