SNS: Rozhodnúť o výške platov sudcov v referende je utópia

NETKY.SK • 28 Jún 2011, 07:45 • 2 min
SNS: Rozhodnúť o výške platov sudcov v referende je utópia

SNS: Rozhodnúť o výške platov sudcov v referende je utópia

slovakia

left justify in out

img

Rozhodnúť o výške platov sudcov v referende je iba utópia a neznalosť premiérky Ivety Radičovej. Konštatoval to podpredseda SNS Ján Ikrényi na úvahu predsedníčky vlády, ktorá po minulotýždňovom summite v Bruseli na margo platov sudcov a ústavných činiteľov hovorila o dvoch možnostiach. Jednou z nich mala byť zmena ústavného zákona na zníženie platov ústavných činiteľov. "A druhá je možno otázka v referende," povedala pred novinármi.
      Ikrényi poukázal na slovenskú ústavu, na základe ktorej nemôžu byť predmetom referenda základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. "Financovanie sudcov sa, samozrejme, týka štátneho rozpočtu, takže určite nie je možné túto otázku riešiť formou referenda. Dôvody, pre ktoré je možné referendum podľa Ústavy SR vyhlásiť, sú totiž uvedené taxatívne," pripomenul.
      Podľa neho neobstojí ako argument ani to, že napríklad v Írsku rozhodli občania v referende o tom, že platy sudcov klesnú o tretinu. "Určite sa referendum konalo v Írsku podľa právnych predpisov tohto štátu. Preto akékoľvek ďalšie úvahy o údajnom prelomení rozhodnutia Ústavného súdu SR sú právne bezvýznamné a bezpredmetné," upozornil podpredseda SNS.
      Radičová priznala, že ju pri výmene skúseností predstaviteľov členských krajín EÚ, ako čo najefektívnejšie zavádzať nevyhnutné úsporné opatrenia vo svojich domovských štátoch, upútal návrh jej írskeho kolegu Endu Kennyho. Poznamenala, že ani v Írsku nebolo jednoduché a priechodné zaviesť úsporné opatrenia, znamenajúce zníženie platov ústavných činiteľov vrátane sudcov, a tak sa táto otázka vyriešila formou referenda. "Občania v referende dokonca rozhodli o výške zníženia platov ústavných činiteľov a sudcov. Rozhodli, že im ich treba znížiť, teda sudcom o 30 percent," ozrejmila premiérka.
      Tento príklad spomenula preto, lebo plénum Ústavného súdu SR v stredu (22. 6.) na svojom neverejnom zasadnutí prijalo na ďalšie konanie návrh skupiny 35 poslancov NR SR, ktorí namietali rozpor niektorých ustanovení zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov a zákona o sudcoch a prísediacich. Plénum zároveň pozastavilo účinnosť tých ustanovení zákona, ktoré hovoria o znížení platov sudcov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies