Kontroverzný trojuholníkový mrakodrap bude novou dominantou Paríža

NETKY.SK • 7 Máj 2019, 18:43 • 2 min
Kontroverzný trojuholníkový mrakodrap bude novou dominantou Paríža

PARÍŽ - V Paríži dostala po dlhom súdnom spore zelenú výstavba trojuholníkového mrakodrapu. Sto osemdesiat metrov vysoká budova so 42 poschodiami nazvaná Tour Triangle sa bude týčiť na južnom okraji francúzskej metropoly a bude v nej okrem iného luxusný hotel a kancelárie.

slovakia

left justify in out

Nová parížska dominanta by mala byť hotová do roku 2024, kedy sa v meste uskutočnia letné olympijské hry, píše francúzska tlač.

 

Mrakodrap so "sky barom" na vrchole a kultúrnym centrom navrhli švajčiarski architekti Jacques Herzog a Pierre de Meuron, ktorí stáli napríklad za pekingským olympijským štadiónom známym ako Vtáčie hniezdo.

 

 

Stavba, ktorá by mala začať budúci rok, bude stáť pol miliardy eur a vznikne vďaka nej asi 5000 pracovných miest.

 

Podľa francúzskej tlače nebola od výstavby Montparnasskej veže v roku 1972 v Paríži postavená žiadna takto vysoká budova. Trojuholníkovú vežu kritizovali miestni obyvatelia a predovšetkým ekológovia, pretože podľa nich budova bude ekologicky veľmi náročná a na okolie bude mať negatívny dopad.

 

 

Tri organizácie sa preto obrátili na správny súd, ktorý ale ich sťažnosť v pondelok zamietol. Kontroverzný projekt už v roku 2014 odmietla parížska radnica, neskôr ho ale v pozmenenej verzii tesnou väčšinou schválila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies