Mladí Kanaďania si zahrajú vytúžené finále MS proti USA

NETKY.SK • 5 Január 2021, 15:31 • 2 min
Mladí Kanaďania si zahrajú vytúžené finále MS proti USA

EDMONTON - Očakávanú bitku zámorských tímov prinesie finálový súboj hokejových majstrovstiev sveta do 20 rokov v kanadskom Edmontone. Utorkový súboj o zlato (3.30 h SEČ v stredu nadránom) bude piatym v podaní Američanov a Kanaďanov.

slovakia

left justify in out

Vzájomné súboje 

Dosiaľ sa obe hokejové veľmoci stretli vo finále v rokoch 1997, 2004, 2010 a 2017. A hoci historicky najúspešnejší Kanaďania majú v zbierke osemnásť titulov a Američania len štyri, posledné tri finálové zápasy týchto dvoch rivalov sa skončili víťazstvom tímu USA.

 

img

 

Kanada sa teší 
"Finále USA - Kanada je niečo, o čom všetci snívame. Bude to poriadna zábava. Ak chceme uspieť a vybojovať zlaté medaily, musíme ísť naplno celých 60 minút," uviedol americký útočník John Farinacci na webe IIHF. Farinacci strelil vo vyraďovacej časti MS "20" už tri góly, dva do siete Slovenska a jeden Fínsku.

 

Fíni to nechceli vzdať

Američania viedli v semifinále nad Fínmi po dvoch tretinách 3:1, ale húževnatí severania v čase 56:17 min v presilovej hre vyrovnali na 3:3. Američanom zrejme v tej chvíli preblesklo v hlavách, že Fíni to chcú rovnako otočiť ako vo štvrťfinále proti Švédom.

 

Americký hrdina 

Aj v tomto zápase prehrávali dvojgólovým rozdielom, ale napokon zvíťazili 3:2. Lenže podobné myšlienky rýchlo odplašil Arthur Kaliyev, ktorého strela švihom ponad lapačku fínskeho brankára 76 sekúnd pred koncom tretej tretiny rozhodla o americkom postupe do finále.

 

 

Vyjadrenia trénerov 

"Fínsko bola výzva a prekonali sme ju. Som nesmierne hrdý na svojich hráčov. Priznávam však, že v zápase boli momenty, keď sme sa stiahli a súper diktoval tempo hry," vyhlásil tréner tímu USA Nate Leaman na webe MS do 20 rokov.

 

img


Fínsky tréner Antti Pennanen priznal, že v hlavách hráčov bude ešte chvíľu doznievať tesná prehra, ktorá ich pripravila o finále. "Proti Rusom v zápase o bronz to bude ťažké. Ale bude to naše posledné vystúpenie a urobíme všetko preto, aby sme uspeli," uviedol fínsky kouč.

 

Rusko vs. Kanada 
Rusi dostali od Kanaďanov v prvom semifinále "päťku", keď už po prvej tretiny prehrávali 0:3. Kanadský brankár Devon Levi zastavil všetkých 28 ruských striel a pripísal si už tretí shutout na turnaji. Vyrovnal tým rekord MS do 20 rokov v podaní Justina Poggea.

 

 

Mladí Rusi zaznamenali najhoršiu semifinálovú prehru od zavedenia formátu play-off v roku 1996. A Kanaďania zasa proti Rusom nedostali gól prvýkrát po 14 zápasoch, resp. od roku 2006.

"Bolo úžasné sledovať spoluhráčov, ako sa vracajú dozadu a bekčekujú súpera. Pomáhali si jeden druhému a mne značne uľahčili moju úlohu v bránke," uznanlivo podotkol Devon Levi.

 

"Naša defenzíva bola fenomenálna. Bolo kľúčové, ako sme sa vyrovnali s rýchlosťou a zručnosťami súperových hráčov. Vedeli sme, ako Rusi radi útočia stredom. Snažili sme sa rozbíjať ich nájazdy a vytláčať ich k mantinelu. Robili sme to veľmi dobre," zhodnotil tréner Kanady André Tourigny.

 

img


Na margo finále kanadský kouč dodal: "Vždy sme chceli hrať v poslednom zápase na turnaji a byť súčasť niečoho výnimočného. A finále proti USA takým zápasom bude. Tešíme sa z toho, čo sme dosiahli, ale ešte máme pred sebou rozhodujúcu robotu."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies