Izrael používa civilné lety ako štít, tvrdia Rusi

NETKY.SK • 7 Február 2020, 07:03 • 2 min
Izrael používa civilné lety ako štít, tvrdia Rusi

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany v dnečných ranných hodinách informovalo, že pri izraelskom leteckom útoku na Damask sa pod paľbu sýrskych systémov protileteckej obrany mohlo dostať civilné lietadlo Airbus-320 so 172 osobami na palube.

slovakia

left justify in out

Ohrozenie letu

Podľa miestnych zdrojov, lietadlo, ktoré vyštartovalo z Teheránu, sa v čase ohrozenia pripravovalo na pristátie na letisku v Damasku. Hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov spresnil, že ohrozené lietadlo sa podarilo eskortovať mimo nebezpečnej zóny, následne pristálo na ruskej leteckej základni Humajmím.

 

img

 

Bolo to tesné

Konašenkov uviedol, že civilné lietadlo sa ocitlo takmer "v zóne dosahu protilietadlových rakiet a delostreleckej paľby." Tragédii sa podľa hovorcu podarilo predísť len "vďaka operatívnosti dispečerov na letisku Damask a efektívnej prevádzke automatizovaného systému riadenia letovej prevádzky."

 

img

 

Krytie za civilné stroje?

Konašenkov kritizoval izraelské vojenské letectvo, že pri svojich bojových operáciách využíva civilné lietadlá s cestujúcimi ako krytie svojich bojových lietadiel pri odvetnej paľbe sýrskej protileteckej obrany. Podľa Konašenkova táto taktika sa pre izraelské letectvo už "stala charakteristickou črtou".

 

img

 

Vypálenie rakiet

Ruský generál pripomenul, že tento incident sa odohral 6. februára, keď izraelské lietadlá - bez toho, aby vstúpili do sýrskeho vzdušného priestoru - vypálili na predmestia Damasku osem rakiet zem-vzduch. Sýrska armáda v snahe zneškodniť ich aktivovala svoju protileteckú obranu.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies