Bulvárom sa šíril hoax, že alkohol zabíja koronavírus, v Iráne zomreli stovky ľudí

NETKY.SK • 27 Marec 2020, 10:20 • 2 min
Bulvárom sa šíril hoax, že alkohol zabíja koronavírus, v Iráne zomreli stovky ľudí

Nebezpečné falošné správy o tom, že alkohol chráni pred novým koronavírusom, stáli v Iráne život už takmer tristo ľudí. Vyše tisíc ďalších podľa tamojších médií ochorelo po požití metanolu.

slovakia

left justify in out

Alkohol situáciu len zhoršuje

"Vírus sa šíri a ľudia umierajú a myslím, že si neuvedomujú, že existujú aj iné nebezpečenstvá. Ak to budú ďalej piť, otrávi sa viac ľudí," skonštatoval klinický toxikológ Knut Erik Hovda, ktorý sa v Osle venuje otravám metanolom.

 

Alkohol je v Iráne ilegálny
Pitie alkoholu je v Iráne zakázané a tak sa ľudia spoliehajú na pašerákov, ktorí často predávajú metanol a vydávajú ho za pitný. Otravy metanolom tak mali obete už aj pred rozšírením koronavírusu. Na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, v súčasnosti neexistuje liek a vedci na celom svete pracujú na nájdení efektívneho liečiva a vakcíny.

 

img

Vláda pátra po ďalších pašerákoch 

 

Ohrozené sú aj maloleté deti

Rodina v Iráne poskytla svojmu maloletému dieťaťu veľké množstvo alkoholu, chceli ho ochrániť pred nakazením sa vírusom. Dieťa na následky otravy metanolom, ktorý sa v liehovine nachádzal, prišlo o zrak a momentálne sa nachádza v kóme. 

 

Hoax sa začal šíriť bulvárom
Správy, ktoré sa šíria po iránskych sociálnych médiách, však na základe bulvárnych článkov zo začiatku februára tvrdia, že istý britský učiteľ a ďalší ľudia sa vyliečili s pomocou whiskey a medu. To, v kombinácii s používaním dezinfekčných prostriedkov na ruky s obsahom alkoholu, mnohých viedlo k mylnému presvedčeniu, že pitie silného alkoholu zabije vírus v ich telách. "Šíria sa klebety, že alkohol dokáže vyčistiť a dezinfikovať tráviaci systém," vysvetlil doktor Javad Amini Saman z mesta Kermanšah, kde už hospitalizovali desiatky ľudí.

 

img

 

Znižuje iránska vláda počty mŕtvych? 
Irán patrí ku krajinám, ktoré pandémia koronavírusu zasiahla najhoršie. Dosiaľ potvrdili vyše 29-tisíc prípadov nákazy a vyše 2 200 úmrtí. Medzinárodní experti sa však obávajú, že vláda, ktorá v počiatkoch epidémiu zľahčovala, počty umelo znižuje.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies