Štáb opozičného politika Navaľného sa stal terčom útoku nebezpečným plynom

NETKY.SK • 8 September 2020, 19:39 • 2 min
Štáb opozičného politika Navaľného sa stal terčom útoku nebezpečným plynom

MOSKVA - Sídlo štábu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného v meste Novosibirsk na ruskej Sibíri sa v dnešných hodinách stalo terčom útoku. Jeho páchateľmi bola dvojica neznámych maskovaných mužov.

slovakia

left justify in out

Útok s fľašou 

Ako informoval spravodajský portál Meduza.io, jeden z maskovaných mužov s výkrikom "Buzeranti!" v priestoroch štábu hodil o zem fľašu s leptavou tekutinou. Prítomné osoby následne začali pociťovať nevoľnosť a závraty.

 

img

 

Podľa agentúry AFP dvoch ľudí previezli do nemocnice, kde sa podrobili testom. V čase útoku sa v priestoroch nachádzalo asi 50 ľudí, ktorí prišli na inštruktáž pre pozorovateľov nadchádzajúcich regionálnych volieb.

 

Lekári im najprv neverili 

Jeden z dobrovoľníkov sa pritom sťažoval, že keď sa nemocničný personál dozvedel, že ošetrenie žiadajú ľudia zo štábu Navaľného, "začali sa správať neprimerane, situáciu zľahčovať a žartovať o nej" s tým, že aktivistom predpíšu na upokojenie liek s obsahom glycínu. Lekári vtipkovali, že aktivisti "nemajú čo robiť", tak "behajú po nemocniciach, aby sa nejako zabavili".

 

img

 

Podľa niektorých ruských médií polícia označila danú chemickú látku za antiseptikum používané vo veterinárnej medicíne, ktoré sa vyznačuje prenikavým a nepríjemným zápachom.

 

Aj proti inej opozičnej strane? 

Útok sa odohral v priestoroch, kde okrem Navaľného štábu sídli aj štáb opozičnej predvolebnej koalície Novosibirsk 2020. Táto koalícia sa v nadchádzajúcich regionálnych voľbách, ktoré sa budú konať 13. septembra, bude súperiť o hlasy voličov s vládnou stranou Jednotné Rusko a komunistami. Podľa portálu Meduza.io budú "voľby v Novosibirsku veľmi zaujímavé" práve vzhľadom na silné postavenie opozičnej liberálnej koalície.

 

img

 

Samotný Navaľnyj je momentálne hospitalizovaný na berlínskej klinike Charité, kam ho previezli 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. Tam ho 20. augusta previezli do nemocnice po tom, ako mu počas letu z Tomska do Moskvy prišlo v lietadle nevoľno.

 

Rovnaká látka ako v Británii 

Nemecká spolková vláda dňa 2. septembra informovala, že má "nesporné dôkazy", že Navaľnyj bol otrávený látkou typu novičok. Táto látka bola použitá aj v roku 2018 pri útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Útok sa vtedy odohral v anglickom meste Salisbury.

 

img

 

Navaľnyj sa už prebral 

Klinika Charité v pondelok 7. septembra oznámila, že Navaľného lekári prebudili z umelého spánku a postupne ho odpájajú od pľúcnej ventilácie. Navaľnyj podľa lekárov reaguje už aj na slovné podnety. Klinika však nechcela špekulovať o potenciálnych následkoch otravy. Vysvetlila, že je na to ešte príliš skoro.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies