Sneženie ochromilo Západnú Európu

NETKY.SK • 13 Marec 2013, 09:31 • 2 min
Sneženie ochromilo Západnú Európu

BERLÍN - Sneženie spôsobilo dnes narušenie plynulosti leteckej, železničnej i cestnej dopravy vo viacerých krajinách západnej Európy.

slovakia

left justify in out

Na jednom z najväčších európskych letísk v nemeckom Frankfurte nad Mohanom museli kvôli hustému sneženiu zrušiť viac ako 400 letov. Po dočasnom uzavretí celého vzdušného prístavu sa popoludní podarilo uviesť do prevádzky aspoň jednu z troch štartovacích dráh, čo však umožňuje iba limitované, postupné vypravovanie strojov, informovala tlačová agentúra DPA.

Nepriaznivé počasie tam komplikovalo snahy o odstránenie snehu zo štartovacích a pristávacích dráh. Posádky mali zasa problém dostať sa načas do lietadiel.

 V meste už v priebehu dňa napadlo najmenej 12 centimetrov nového snehu. Najväčšie letisko v Nemecku malo dnes vybaviť celkovo asi 1200 letov.

V spolkovej krajine Hesensko došlo na diaľnici A45 v smere na Hanau neďaleko Münzenbergu k hromadnej kolízii vozidiel, do ktorej bolo zapojených viac ako 100 automobilov a kamiónov. Nehoda si obete na životoch nevyžiadala, viacero účastníkov sa však zranilo. Ich presný počet však nepoznajú ešte ani policajti a záchranári, pretože ľudia môžu byť ešte zakliesnení v havarovaných automobiloch. V čase zrážky na klzkom povrchu vozovky husto snežilo, informovala agentúra DPA.

Zima sa vrátila aj do Veľkej Británie. Polícia v grófstve Sussex zaznamenala za uplynulých 24 hodín viac ako 300 havárií áut na klzkých vozovkách, pri ktorých však nedošlo k zraneniam. Stovky ľudí strávili uplynulú noc vo svojich autách po tom, čo sa komunikácie hlavne na juhovýchode Anglicka stali po snehovej fujavici neprejazdné. Situácia komplikovala aj výjazdy záchranárov k zraneným pri nehodách, ku ktorým sa v niektorých prípadoch dostávali až niekoľko hodín. Aj dnes zostávajú niektoré cesty uzavreté a neočistené.

Vlaky premávajú s omeškaním, letisko na ostrove Jersey je uzavreté. Ochromené bolo dočasne aj vlakové spojenie medzi Bruselom a Londýnom, Eurostar nepremával. Meteorológovia označili pondelok 11. marca za najchladnejší marcový deň vo Veľkej Británii za uplynulých 27 rokov.

Belgicko dnes namiesto skorej jari zažilo rekordnú 1600 kilometrov dlhú kolónu áut, ktorú spôsobilo výdatné sneženie a s ním súvisiaca znížená viditeľnosť a klzké cesty. Situáciu ešte viac skomplikoval silný vietor.

V dôsledku rozmarov počasia bolo zrušených niekoľko vlakových spojení vrátane rýchlostných vlakov Thalys, ktoré spájajú Belgicko s Parížom, Nemeckom a Holandskom. Tisíce ľudí dochádzajúcich do práce vlakom uviazli na zasnežených nástupištiach, uviedla agentúra AP. 

Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault zriadil dnes v Paríži krízový štáb pre zvládnutie problémov súvisiacich s vpádom zimy a zaručenie bezpečnosti občanov v celej krajine.

Vo Francúzsku bolo dnes okolo 60.000 domácností bez elektrickej energie, zväčša v Bretónsku a Normandii. Na severe Francúzsko uviazlo v snehu najmenej 1300 automobilov, ich posádky strávili vo vozidlách sčasti až do 15 hodín. V Saint Brieuc na severozápade krajiny sa v noci nadnes stal obeťou návratu zimy jeden muž. Súprava rýchlovlaku TGV so 400 pasažiermi uviazli pri Amiens v masách snehu.

Plánované lety museli dnes rušiť aj na parížskych letiskách. Francúzsky úrad pre civilné letectvo zrušil 25 percent odchádzajúcich letov z letiska Charlesa de Gaulla a 20 percent z letiska Orly. Stroj spoločnosti Tunisair so 140 cestujúcimi na palube zišiel počas pristávacieho manévru v Paríži z dráhy. Pri incidente nedošlo k zraneniam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies