Smrť 15-ročného chlapca v Turecku vyústila do nových protestov

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 20:21 • 2 min
Smrť 15-ročného chlapca v Turecku vyústila do nových protestov

ISTANBUL - K zrážkam polície s demonštrantami došlo dnes v dvoch najväčších tureckých mestách, Ankare a Istanbule, po úmrtí 15-ročného chlapca, ktorý vlani v lete počas protivládnych demonštrácií utrpel zranenie hlavy.

slovakia

left justify in out

Berkin Elvan išiel vlani kúpiť pre rodinu chlieb, keď sa v Istanbule ocitol medzi políciou a demonštrantami. Do hlavy ho zasiahla nádoba so slzotvorným plynom a chlapec upadol do kómy.
      

V hlavnom meste Ankare dnes polícia použila slzotvorný plyn a vodné delá, aby rozohnala vyše 2000 ľudí, hlavne študentov z Technickej univerzity Blízkeho východu, ktorí na protest proti smrti tínedžera zablokovali hlavnú diaľnicu. Slzotvorný plyn použila polícia aj v Istanbule proti davu ľudí pred nemocnicou, kde dnes chlapec okolo siedmej hodiny rannej zomrel. Demonštranti hádzali na policajný mikrobus rozličné predmety a skandovali "Štát vrahom".
      

Podľa tureckých médií protesty vypukli aj v meste Izmir na pobreží Egejského mora, kde študenti okupovali školy.
      

Istanbul i Ankara boli v uplynulých týždňoch dejiskom protestov proti opatreniam vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktoré demonštranti označujú za autoritárske. Na sociálnych sieťach sa objavili výzvy na usporiadanie ďalších protestných akcií pred komunálnymi voľbami, ktoré sa budú konať 30. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies