SMER-SSD vyhral voľby, a naším záväzkom je doručovať výsledky ľuďom a nie médiám," uviedlo stanovisko strany SMER-SSD

NETKY.SK • 18 November 2023, 16:30 • 2 min
SMER-SSD vyhral voľby, a naším záväzkom je doručovať výsledky ľuďom a nie médiám," uviedlo stanovisko strany SMER-SSD

BRATISLAVA - Včera sa na Bratislavskom hrade uskutočnil Slávnostný snem strany SMER – sociálna demokracia. Predseda strany Robert Fico sa tam prihovoril viac ako 500 delegátom a hosťom.

slovakia

left justify in out

Na predseda strany Robert Fico úvod prízvukoval, že snem má byť oslavou volebného víťazstva, prejavom toho, že strana je odvážna a sebavedomá a vie, čo chce robiť. „Vyhrali sme parlamentné voľby a to piatykrát, za ostatných 24 rokov existencie SMERu sme zostavili tri vlády, ktoré neprišli ani o jeden jediný deň zo svojho volebného obdobia. A teraz čakáme na vyslovenie dôvery našej štvrtej vláde,“ povedal.

 

R. Fico podčiarkol, že jeho strana je absolútne najúspešnejšou politickou stranou v histórii moderného Slovenska. Pritom v roku 2020 bola zatracovanou stranou. Strana sa rozpadla na dva subjekty, no celkom prirodzene sa opäť spojila, nakoľko základom vytvorenia novej vlády by mala byť spolupráca strán SMER – SD a HLAS – SD.

 

Predseda SMERu sa v príhovore vrátil k dobe Covidu a šialenstvá, ktoré od roku 2020 vyvolal. Ak mal totiž niekto iný názor na „povinné“ očkovanie, bol pre spoločnosť nebezpečný. Médiá otvorene písali, že „každý nezaočkovaný by mal kvíliť odo bolesti“ alebo že treba aj použiť silu, ak niekto odmieta politiku ihly. „Dnes sa ukazuje, že náš slobodný pohľad na očkovanie a opatrenia vlády v boji proti Covidu hrubo porušujúce ľudské práva bol správny a opodstatnený. Jedna štúdia za druhou potvrdzujú škandalózne dôsledky masívneho očkovania nepreskúšanými experimentálnymi vakcínami,“, približuje. Dokonca sa tu hovorí o 20 tisíc obetiach nezvládnutého Covidu a šialených rozhodnutí vlády. Potvrdil, že podporí úsilie niektorých politikov novej vládnej koalície politicky zhodnotiť, čo tu bývalá vláda vystrájala a tiež kam išli všetky peniaze za zdravotnícke potreby a vakcíny.

„SMER – slovenská sociálna demokracia nebude podporovať poslinenie právomocí Svetovej zdravotníckej organizácie na úkor suverénnych štátov pri riadení boja proti pandémii. Takýto nezmysel mohli vymyslieť len nenažraté farmaceutické firmy, ktoré začali vnímať odpor niektorých vlád proti povinne vakcinácii. Podľa Ústavy Slovenskej republiky sa na platnosť takýchto medzinárodných dohôd v prospech Svetovej zdravotníckej organizácie vyžaduje súhlas Národnej rady Slovenskej republiky a ja neverím, že suverénne slovenské politické strany takýto súhlas vyslovia,“ uviedol R. Fico.

Robert Fico sa venoval aj vojne na Ukrajine, kde je to dnes už zamrznutý vojenský konflikt bez vojenského riešenia. Politika silou presadzovaného jediného správneho názoru je tu najvypuklejšia a to že kto sa odkloní od povinnej rétoriky, ktorá sa šíri svetom je okamžite ruský trójsky kôň. Kto je za mier, je vojnový štváč a ruský agent. Kto je za nezmyselné zabíjanie, je mierový aktivista. Požiadal prítomných o konzistentný postoj k bojom na Ukrajine alebo v Gaze, ale tiež aby sme zotrvali na našich suverénnych postojoch. Prízvukoval tiež, že Juraj Blanár aj Robert Kaliňák jasne opakujú, že nebudeme dodávať žiadne zbrane a muníciu z vojenských skladov a budeme sa sústrediť len na humanitárnu alebo civilnú pomoc. „Takto sme sa aj rozhodli na jednom z prvých rokovaní vlády, keď nám na stole pristal posledný balík slovenskej vojenskej pomoci Ukrajine vo výške takmer 50 miliónov eur, ktoré pripravila úradnícka vláda. Tento návrh sme neschválili,“ hovorí R. Fico.

 

Vrátil sa k dobe, keď orgány na Slovensku tiahli tvrdo proti SMERu a jeho predstaviteľom a nevyšlo im to, prišiel zúfalý pokus s vytvorením Progresívneho Slovenska, ako výtvoru médií a mimovládok. Veď len 28 poslancov tejto strany je priamo napojených na politické mimovládne organizácie. Tak ako médiá a zahraničie v roku 2018 zneužili proti SMERu vraždu novinára a jeho snúbenice, štartovacím motorom pre Progresívne Slovensko sa malo stať mediálne zneužitie vraždy dvoch mladých homosexuálov.  A v tejto chvíli malo PS neuveriteľnú nekritickú podporu médií, mimovládok, ale aj zahraničia.



Po voľbách médiá, ktoré si vytvorili vlastnú politickú stranu pochopili, že cez túto partiu mimovládnych aktivistov na jednej strane s bizarnými postojmi a názormi, na druhej strane poslušných vo vzťahu k pokynom zo zahraničia neprejdú. „Začali sa teda k Progresívnemu Slovensku správať ako k malému decku. Najskôr mladého Šimečku pokefujú, že nič nerobí a hneď mu dajú aj pokyny, čo má presne povedať ten istý deň na tlačovej konferencii, a on aj naozaj o niekoľko hodín stojí na tlačovej konferencii a opakuje presne to, čo mu médiá nadiktovali.“

R. Fico sa venoval aj médiám, ktoré sú zo SMERu zúfalé. Tie vždy bez politickej zodpovednosti chceli robiť politiku a riadiť štát. V jednom okamihu SMER nad nimi mávol rukou, lebo zďaleka nemali taký vplyv na verejnú mienku, ako si mysleli. Dôležitú úlohu tu zohrávajú alternatívne médiá chrániace ľudí pred hoaxami mainstreamových médií. „Mávnuť rukou sa však už nedá nad otvoreným nepriateľstvom niektorých novín, televízií či portálov. Ak si myslia, že budú otvorene klamať, vyzývať na nepriateľstvo proti politickým stranám novej vládnej koalície a zatajovať informácie o práci novej vlády a že y sa na nich budeme len tak mlčky pozerať, sú na veľkom omyle,“ prízvukoval.

 

Nová vláda podľa slov R. Fica musí zvládnuť katastrofálne dôsledky pôsobenia amatérskych, demokraciu, právny štát, verejné financie a kultúru úroveň devastujúcich vláda Matoviča, Hegera a úradníckej vlády Ódora. Verejné financie, deficit, dlh, čerpanie fondov EÚ sú v katastrofálnom stave. Nič nerobili so zdražovaním, ignorovali ľudí a ich starosti.

Uviedol, že SMER nevstupuje do novej vlády s politickými samovražednými úmyslami a napriek náročnosti vládneho obdobia, do ktorého vstúpila ako najsilnejšia vládna strana vlastné politické ciele. „Tým základným je úspešné vládnutie zakončené v roku 2027 opätovným víťazstvom v parlamentných voľbách. Úspešné vládnutie nevnímam ako súhrn čísiel, ukazovateľov či grafov. Úspešní budeme v roku 2027 len vtedy, ak ľudia skonštatujú, že sa majú lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žijú, že je to lepšie, ako sa mali v septembri roku 2023, keď vznikla táto vláda.“

Robert Fico načrtol dve línie pôsobenia jeho strany na konci roku 2023 a v ďalších 11 mesiacoch do roku 2024, až do konania nasledujúceho Slávnostného snemu. Jedna línia sa týka pôsobenia SMERu vo vláde a druhá sa týka jeho straníckeho života. „Čo teda musíme urobiť ako najsilnejšia strana vládnej koalície, čo musíme presadzovať na konci roku 2023 a v priebehu roku 2024 spolu s našimi koaličnými partnermi, aby sme si vytvorili základ pre úspešné pokračovanie vlády v nasledujúcich rokoch? Po prvé je to politická stabilita vlády a vynaloženie všetkého úsilia na minimalizácia devastačných vnútrokoaličných konfliktov. Po druhé je to prijatie rýchlych politických rozhodnutí, aby sme na strane jednej ukázali záujem stabilizovať rozvrátené verejné financie rozumným a udržateľným tempom a na strane druhej na konci tohto roka a na začiatku budúceho roka vytvorili dostatočnú finančnú rezervu na kompenzáciu vysokých cien energií pre domácnosti, eliminovali dopady vysokých úrokových sadzieb pri hypotekárnych úveroch ako dôsledku refixácie úrokov v priebehu roku 2023, kde chceme ísť cestou daňového bonusu a v roku 2024, kde pôjdeme cestou priamej pomoci ľuďom s hypotekárnymi úvermi pri platení vysokých úrokov. Musíme vytvoriť finančné podmienky na vyplatenie plného trinásteho dôchodku vo všetkých kategóriách dôchodkov a musíme mať k dispozícii všetky potrebné regulačné nástroje a zdroje na prípadné zásahy pri významných výkyvoch pri cenách potravín,“ priblížil predseda SMERu. Mimoriadne dôležité je presunúť peniaze z európskych fondov na mestá, obce a podnikateľov a znížiť administratívnu náročnosť pri ich čerpaní. A je ešte dôležité schváliť zmeny v legislatívne upravujúcej povoľovacie konania a podmienky verejného obstarávania.
Všetky rozhodnutia musia byť prijímané po širokej odbornej diskusii.


Potvrdil, že vláda sa bude intenzívne venovať výjazdovým rokovaniam v regiónoch, pričom prvé už bude 13. decembra v Trenčianskom kraji, druhé na konci januára v Prešovskom samosprávnom kraji.

Robert Fico vidí aj stranícke výzvy. Po prvé nie je možné opustiť koncept SMERu ako slovenskej sociálnej demokracie a prioritná musí byť agenda Slovenska a jeho národnoštátnych záujmov. V priebehu roku 2024 strana musí vyriešiť vzťah k strane Európskych socialistov a ich vzťah k nám. Navrhol, aby sme sa v roku 2024 vysporiadali aj formálne s názvom strany na SMER – slovenská sociálna demokracia.
Tiež potvrdil, že v strane musí nastať generačná výmena. Bude sa
posilňovať stranícka práca, ktorá sa opiera o významné udalosti a štátne sviatky. V roku 2024 budú masívne oslavy MDŽ, sviatok práce, oslobodenie krajiny Červenou armádou, oslavy Cyrila a Metoda, sviatok zvrchovanosti a tiež 80. výročie SNP.

Na záver poďakoval za obrovskú podporu v najťažších časoch, keď v
parlamente poslanci hlasovali o tom, či Robert Fico pôjde alebo nepôjde do väzby. „To bola sila, ktorá sa nedal opomenúť a preto som ja s takou vervou pristupoval k mediálnym výstupom, kde sme atakovali na dennej báze to, čo títo vyvrheľovia na NAKA a na úrade špeciálnej prokuratúry robili a ja verím, že orgány činné v trestnom konaní sa budú týmto zaoberať.“

Jeho strana vyhrala voľby za mimoriadne náročných podmienok, spolu so
stranou Hlas je to viac ako 30 percent. A aj preto navrhol snemu, aby schválili uznesenie snemu, ktoré vyjadruje dôveru až do nasledujúcich volieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor strany SMER - sociálna demokracia, Foto: Pravda / Ľuboš Pilc
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies