Poznáte tie najlepšie destinácie pre absolútny digitálny detox?

NETKY.SK • 7 Marec 2024, 08:21 • 2 min
Poznáte tie najlepšie destinácie pre absolútny digitálny detox?

Fenoménom posledných desaťročí je fakt, že sme stále „pripojení“. Nielen v robote, ale aj doma, v kaviarni, počas cesty autom či autobusom, dokonca na dovolenke – stále máme na dosah mobil či počítač s pokušeniami virtuálneho sveta.

slovakia

left justify in out

Niečo si pozrieť, niekomu napísať, skontrolovať maily... Len málokto odolá. A tak pomaly strácame schopnosť naozaj oddychovať, nič nerobiť, odstrihnúť sa od každodenných starostí, od ktorých sme síce ušli na koniec sveta, no displej obrazovky nám ich stále nástojčivo pripomína...
Zažiť skutočnú dovolenku, nerušenú od akýchkoľvek nástrah digitálneho sveta je dnes skutočná výzva. Portál „european best destinations“ sa preto podujal vytipovať pre cestovateľov miesta v Európe, kde môžete takúto panenskú čistotu bez zásahov internetu a sociálnych sietí zažiť a vychutnať si čo najlepšie.
Miesta s nádhernou prírodou, magickou atmosférou a skvelými službami, kde akoby zastal čas, kde si vaše zmysly, hlava aj telo dokonale oddýchnu. Tu je x európskych rajov na zemi, kde zažijte skvelý digitálny detox. Možno vám to po náročných zimných mesiacoch a s nástupom jari príde akurát vhod.

1. Monte Isola, Taliansko

Priamo uprostred jazera Iseo v Lombardsku v provincii Brescia sa nachádza ostrovček Monte Isola. Nepatrí k najznámejším destináciám Talianska, no milovníkov pokoja a prírody očarí na prvý pohľad. Ostrovček má rozlohu necelých 13 kilometrov štvorcových, nájdete na ňom niekoľko malebných dediniek, v ktorých žije dokopy asi 1 800 obyvateľov. Ekologicky zmýšľajúci turisti ocenia, že na ostrove sú zakázané autá – prepravovať sa tu môžete na motorkách, mopedoch, bicykloch či vo verejnom autobuse. Ostrov aj celé okolité jazero sú obklopené majestátnymi horami údolia Val Camonica. A hoci sem nechodia také davy turistov ako na blízke jazero Garda či Como, Iseo je považované za jedno z najkrajších jazier Talianska. Zájdite do rybárskej dedinky Peschiera Maraglio v juhovýchodnom cípe ostrova s farebnými domčekmi a kľukatými kamennými uličkami. Odfoťte si radnicu v mestečku Siviano, navštívte jeden z mnohých kostolov a kostolíkov. Usaďte sa v reštaurácii na pobreží jazera a užívajte ten pokoj bez mobilu či netu.

2. Flores, Azory, Portugalsko

Ostrov Flores je takisto ideálnou európskou destináciou, poskytujúcou nádhernú prírodu a dokonalý digitálny detox. Flores je súčasťou Azorských ostrovov a ako jeden z najzápadnejších ostrovov celého súostrovia je pomerne ľahko dostupný z hlavného ostrova Ponta Delgada. Hlavnou atrakciou ostrova je kaskáda Cascata da Ribeira do Ferreiro. Magická zeleň pripomínajúca rajskú záhradu, impozantné 16-metrové útesy, nádherný vodopád ako z rozprávky. K vodopádu sa dostanete po nenáročnom turistickom chodníku, ktorý vedie popri rieke Ribeira do Ferreiro. Je tu množstvo nádherných vyhliadkových miest, od začiatku trasy až po vrchol vodopádu. Úchvatné scenérie kaskádovito stekajúcej vody uprostred tohto zeleného kráľovstva vám dajú celkom zabudnúť na čas aj vaše každodenné starosti a rutinu.

Na Azoroch sa určite oplatí ochutnať aj ich typické jedlá: "Tortas de erva patinha" - chutnú omeletu s morskými riasami, lahodné džemy z guajavy či med, ktorý za svoju intenzívnu chuť vďačí tisícom kvetov, ktoré rastú na ostrove.

3. Jurmala, Lotyšsko

Ak máte radi more, no nie ste práve plážový a letný typ, určite vás očarí prímorská destinácia na severe Európy – lotyšská Jurmala. Množstvo zelene, príjemné podnebie, borovicové voňavé lesy, romantické biele piesočné duny... Počúvať šumenie vĺn počas prechádzky po pobreží, stratiť sa v romantických uličkách mestečka, obdivovať tunajšiu originálnu architektúru drevených stavieb, nechať sa pohostiť tunajšími priateľskými ľuďmi – to všetko bude pôsobiť ako balzam na dušu a myseľ. Vaše telo si zasa môže oddýchnuť v niektorom z viacerých kúpeľov a rehabilitačných centier, využívajúcich zdravotné účinky tunajších minerálov.

4. Bad Ischl, Rakúsko

Medzi idylické destinácie, kde sa dá dokonale odstrihnúť od civilizačného šumu bol zaradený aj náš rakúsky sused. Mestečko Bad Ischl v majestátne hornatom regióne Salzkammergut so sedemdesiatkou romantických jazier je tak krásne, že aj cisár František Jozef zamieril počas svojich 68 rokov panovania na habsburskom tróne málokedy niekam inam ako práve sem. Oddýchnuť si sem chodili aj Johann Strauss, Franz Lehár, Alfred Nobel či Sigmund Freud. Nie je ťažké pochopiť prečo. Jedinečná panoráma alpských vrcholov, neopakovateľné výhľady, svieži vzduch a božský pokoj, to všetko robí z tohto regiónu a mesta Bad Ischl uprostred neho výnimočné miesto pre dovolenku. So svojou polohou na brehu rieky, nádhernou vilhelmínskou architektúrou a blízkosťou nádherne tvarovanej hory Katrin je jedným z najkrajších miest Rakúska. Kochajte sa cisárskou atmosférou mesta, prezývaného aj „Viedeň na jazerách“, zájdite do miestnych kúpeľov, prechádzajte sa pri brehu jazera. Alebo si poseďte v štýlovej kaviarni Café Sissy s vynikajúcimi čokoládovými koláčmi a oslaďte si naplno život bez pípania mobilov.

5. Nin, Chorvátsko

Hovorí sa o ňom aj ako o najromantickejšom meste v celom Chorvátsku. Príjemne ospalé, pokojné, zaliate slnkom, obľúbené medzi domácimi aj zahraničnými turistami. Nin v zadarskom regióne poskytuje rozľahlé piesočnaté pláže, ideálne na oddych pre osamelých, zaľúbených, rodinky aj starších, ale aj svoju očarujúcu históriu s mnohými dych vyrážajúcimi pamiatkami. Malebné reštaurácie a kaviarničky, atraktívne okolie, lákajúce na zaujímavé výlety, dobré jedlo, južanská pohostinnosť a príjemná klíma – to všetko robí z Ninu, pre Slovákov komfortne na dosah ideálne miesto na dobytie bateriek po zime.
Ponúka množstvo výhod pre rôzne typy cestovateľov. Nachádza sa iba vyše 10 kilometrov od zaujímavého Zadaru, nebudete sa tu cítiť s ostatnými turistami ako hlava na hlave, keďže samotné mestečko má iba 2 800 obyvateľov, je to skvelé miesto pre pestovanie joggingu, cyklistiky, windsurfingu, očarí vás nádherná tunajšia lagúna. Pokochajte sa nádherným centrálnym námestíčkom, navštívte jedinečné archeologické múzeum, odfoťte si pamätník Kneza Branimira či katedrálu Svätého kríža, prezývanú aj ako najmenšia katedrála na svete.

6.  Národný park Soomaa, Estónsko

Rozprávkovo pôsobiaci Národný park Soomaa sa pýši rozsiahlymi močiarnymi oblasťami obklopenými riekami, lužnými lesmi a kvetnatými lúkami, kde si môžete vychutnať ticho a krásu nedotknutej prírody. Soomaa je najznámejší práve svojou mimoriadnou - tzv. piatou sezónou, ako sa nazýva. Tá nastáva vtedy, keď voda, topiaca sa na jar zaplaví tunajšie polia, cesty, lesy a poľnohospodársku pôdu, vďaka čomu sa najspoľahlivejšou formou dopravy v parku stávajú romantické loďky.
Aj keď oblasť zažíva takéto záplavy niekoľkokrát do roka, obyvatelia sa skôr prispôsobili ako utiekli, zvykli si mať vždy po ruke člny. Počas týchto romantických povodní sa aj vy môžete vydať na výlet na kanoe so sprievodcom, pádlovať močiarmi medzi stromami. Keď v zime zaplavená voda zamrzne, vytvorí sa tu zasa nádherné klzisko a vy môžete vytiahnuť korčule!

Soomaa je jednou z najlepších lokalít v Európe, kde môžete obdivovať bobry vo voľnej prírode. Plytké vody poskytujú úžasné prostredie na pozorovanie východu alebo západu slnka, najmä na jar a na jeseň. Ak budete mať šťastie, môžete počas plavby loďou v hájiku zazrieť aj losy, srny, diviaky, rysy a mnohé druhy vtákov. Soomaa je miesto, očarujúce počas celého roka, ktoré vás spoľahlivo prenesie ako do iného sveta a vyčistí hlavu.

7. Goierri, Španielsko

Región Goierri je baskickou pýchou, rozprávkovým miestom na juhu Európy, kde zastal čas. Vysnívaná destinácia pre váš dokonalý oddych v obklopení zelených hôr a lesov. Malé domčeky, okolo pasúce sa ovečky, kone, idylické obrázky ako z minulého storočia. Pod región patrí oficiálne 19 mestečiek, z ktorých väčšina má menej ako tisíc obyvateľov. Je to akási výkladná skriňa tradičnej baskickej architektúry, kultúry, gastronómie, ľudových zvykov. Na dosah máte prírodné parky Aralar a Aizkorri-Aratz, kde môžete uprostred nádherných prírodných scenérií v čistom vzduchu pestovať turistiku či cyklistiku.
Ochutnajte tradičný syr v dedinke Idiazabal, prechádzajte sa stredovekými uličkami v Segure, vychutnajte si nádherné výhľady na celý región v malebnej, najvyššie položenej dedinke Gabirii s celým rozprávkovým regiónom ako na dlani.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies