SMER - SSD v prípade účasti vo vláde bude robiť suverénnu zahraničnú politiku brániacu národnoštátne záujmy Slovenska

NETKY.SK • 12 September 2023, 13:50 • 2 min
SMER - SSD v prípade  účasti vo  vláde bude robiť suverénnu zahraničnú politiku  brániacu  národnoštátne  záujmy Slovenska

Na dnešnej tlačovej besede predstavitelia strany SMER - SSD v širšom kontexte reagovali na nezvládnutú situáciu ohľadne migrácie na Slovensku, no tiež na viaceré vyjadrenia predstaviteľov politických strán, ktorí hovoria o možnej spolupráci. Predseda strany Robert Fico jasne zaujal stanovisko, že SMER, ak bude súčasťou vlády, bude robiť nie zahraničnú politiku Slovenskej republiky, ale slovenskú zahraničnú politiku, ktorej prioritou bude ochrana národnoštátnych záujmov republiky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zásadné postoje bude koordinovať so svojimi partnermi v EÚ a v NATO. No nie všetko, čo ide z Bruselu a Washingtonu je dobré a spravodlivé, preto jedna vec je koordinovať postoje, no druhá vec je bezhlavo so všetkým súhlasiť. R. Fico preto zdôraznil, že to nebude platiť, ak budú ohrozené národnoštátne záujmy Slovenska. 

„Za ohrozenie národnoštátnych záujmov Slovenska budeme považovať všetky pokusy odňať členským štátom Európskej únie právo veta v zásadných otázkach. Ohrozením národnoštátnych záujmov Slovenska je sankčná politika Európskej únie, ktorá ohrozuje a poškodzuje hospodárske záujmy a životnú úroveň jej obyvateľov,“ približuje.

Dodal, že nebude súhlasiť s takými cieľmi pri ochrane životného prostredia, ktoré budú viesť k ohrozeniu konkurencieschopnosti a národných ekonomík. Ďalej je to povinnosť členských štátov EÚ prijímať nelegálnych migrantov alebo sankcie pri ich odmietnutí, čo je v rozpore s víziou zahraničnej politiky strany. A je to tiež fakt, že EÚ nemá vlastnú zahraničnú politiku a je podriadená USA, kde by SMER vyvíjal primeraný tlak na to, aby EÚ bola suverénnejšia.

R. Fico skritizoval Ódora, ktorý hodnotil, že sa národná rada nerozhodla rokovať. Tá je, žiaľ, obrazom stavu, do akého štát dostala rozpadnutá koalícia. Ódor presadzuje sorošovskú migračnú politiku, obiehal strany rozpadnutej koalície, aby neotvorila schôdzu s návrhmi SMERu. „Keď bolo treba rokovať, tak presviedčal všetkých, aby nerokovali, lebo to boli konkrétne opatrenia, ako bojovať na Slovensku s migráciou. Ale keď bolo treba riešiť nezmyselné papieriky, rozpráva, že Národná rada Slovenskej republiky neriešila to, čo on považuje za dôležité,“ pokračoval predseda strany.

Robert Fico sa ďalej pýta, kde je tých 500 vojakov, ktorí mali byť uvoľnení na boj s migráciou. Podľa jeho slov je potrebné postaviť na zelenú hranicu každých 50 metrov medzi Slovenskú republiku a Maďarsko hliadky a postaviť tam zábrany, ktoré zabránia akémukoľvek migrantovi prekročiť hranicu

My chceme od Ódora jednu jedinú vec, aby dodržiaval zákon. Zákon v súvislosti s kontrolou vnútorných hraníc hovorí, že vláda môže v súlade s osobitným predpisom nariadením vlády ustanoviť, že sa dočasne obnovuje kontrola hraníc na vnútorných hraniciach a to v rozsahu a spôsobom, ktorý zodpovedá danej situácii. Ak nám prebiehajú tisíce migrantov cez zelenú hranicu, tak tam  musí nasadiť tisíce vojakov a tisíce policajtov. A má ich. Počas dočasného obnovenia kontroly hraníc na vnútorných hraniciach sa primerane uplatňujú ustanovenia tohto zákona upravujúce kontrolu hraníc na vonkajšej hranici. My môžeme prijať hocaké opatrenia, dokonca ak hovoríme o vonkajšej hranici a určitých podmienok je dokonca legitímny prostriedok ochrany tejto hranice aj plot,“ hovorí.

Dnes teda platí, že ak stojí na zelenej hranici policajt a vojak a blíži sa nelegálny migrant, nepustia do krajiny. Ak by sa ďalej pokúšal, zaistia ho a nevydajú žiadne papiere a sú splnené všetky podmienky na jeho vyhostenie.

Pokiaľ ide o bezpečnosť, strana R. Fica dala 4 základné pravidlá. „Odmietame akékoľvek použite vojenskej sily bez medzinárodného mandátu a použitie sily v rozpore s medzinárodným právom na riešenie konfliktov. Ak budeme vo vláde, nikdy nepošleme našich vojakov do žiadneho vojenského dobrodružstva, ktoré nebude kryté medzinárodným právom a nebude kryté mandátom príslušných orgánov, ktoré môžu rozhodnúť o nasadení vojakov na vyriešenie konfliktu. Po druhé opakujeme, nesúhlasíme s navyšovaním výdavkov na obranu nad 2% HDP. Do akej miery mala právo pani prezidentka Čaputová takéto niečo odsúhlasiť vo Vilniuse? My si myslíme, že to, čo pani prezidenta urobila, na to nemala žiaden mandát, ani národná rada ju na to neoprávnila. V oblasti bezpečnosti hovoríme, že sa nebudeme cítiť viazaní žiadnymi záväzkami, ktoré v oblasti nákupu zbraní na seba prevzala takzvaná úradnícka vláda. A samozrejme budeme žiadať otvorenie zmluvy o obrannej spolupráci s vládou Spojených štátov, pretože táto zmluva je pre Slovensko ponižujúca,“ vymenoval  predseda SMERu.

SMER – SSD má tri zásadné postoje k situácii na Ukrajine. Odmieta nezmyslené predlžovanie tohto konfliktu s obrovským počtom obetí bez vytvárania medzinárodného tlaku na okamžité prímerie a začatie mierových rokovaní. Tiež nepodporí Ukrajinu vojensky, čo je záväzok, ktorý strana dala a bude vetovať prípadné členstvo Ukrajiny v NATO, pretože by to mohol byť začiatok tretej svetovej vojny.

No a pokiaľ ide o V4, Robert Fico uviedol, že fungovanie tohto spoločenstva prestalo preto, lebo na tom záležalo veľkým štátom v rámci EÚ. Pokým V4 fungovala, predstavovala silné regionálne združenie a presadzovala veľmi silné pozície. „Ak budeme mať možnosť byť súčasťou vlády, vyvinieme maximálne úsilie, a bude to trvať niekoľko rokov, že dáme dohromady spoluprácu Českej republiky, Poľska, Maďarska a Slovenska v otázkach, ktoré nás spájajú do takej úrovne, ktorá opäť vráti túto V4 do pozície významného hráča,“ uviedol R. Fico. Zároveň jasne deklaroval, že členstvo Slovenska je v EÚ životne dôležité. To však neznamená, že sa nebude kriticky vyjadrovať k EÚ ako k celku ako aj k fungovaniu jej inštitúcií.

SMER bude rozvíjať priateľské a vzájomne výhodné ekonomické vzťahy s každou krajinou na svete ktorá prejaví rovnaký záujem. Bude spolupracovať v rozvíjaní vzťahov s Čínou, Vietnamom, Kubou a ďalšími nečlenskými štátmi EÚ a NATO.

           



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: TS SMER - SSD
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies