Slovinský parlament schválil sprísnenie azylového zákona

NETKY.SK • 27 Január 2017, 09:35 • 2 min
Slovinský parlament schválil sprísnenie azylového zákona

ĽUBĽANA - Slovinský parlament schválil vo štvrtok návrhy zmien v azylovom zákone, čím otvoril cestu k obmedzovaniu vstupu migrantov do krajiny a k zavedeniu hraničných kontrol v prípade opätovného nárastu migrácie.

slovakia

left justify in out

Parlament schválil zmeny v zákone pomerom hlasov 47 k 18. Tieto reštriktívne opatrenia budú môcť byť uvedené do praxe na žiadosť ministerstva vnútra a po schválení parlamentom, pričom na ich aktiváciu bude stačiť jednoduchá väčšina hlasov, informovala agentúra STA.

Po aktivácii opatrenia Slovinsko nevpustí na svoje územie ľudí bez dokladov alebo tých, čo vstúpia do krajiny ilegálne. Nové opatrenie umožní aj zrýchlenie procesu vyhosťovania.

Návrh zmien v azylovom zákone podporila aj časť opozície. Kritici novej právnej norme vyčítajú, že fakticky uzákoňuje porušovanie ľudských práv. Zákon kritizovali aj ľudskoprávne organizácie, vrátane Amnesty International, ktoré obvinili Slovinsko, že "zatvára svoje hranice pred zúfalými ľuďmi a obracia sa chrbtom k svojim povinnostiam vyplývajúcim z medzinárodného práva".

Slovinsko je jednou z krajín na tzv. balkánskej trase využívanej migrantmi v rokoch 2015-16 na ich ceste do prosperujúcejšej časti Európy. Mnohí z migrantov boli utečenci zo Sýrie.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies