Slovenský diplomat Miroslav Lajčák je v hre o prestížny post vo Švajčiarsku

NETKY.SK • 5 Apríl 2024, 18:20 • 2 min
Slovenský diplomat Miroslav Lajčák je v hre o prestížny post vo Švajčiarsku

Novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť slovenský diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný predstaviteľ Únie pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou. Začiatkom tohto týždňa (2.4.) o tom informoval švajčiarsky denník Tages-Anzeiger.

slovakia

left justify in out

Hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano v piatok (5. 4.) však upozornil, že zatiaľ je predčasné hovoriť o nových nomináciách veľvyslancov EÚ.

Spresnil, že ak je niekto už teraz nominovaný, šéf diplomacie EÚ a vedúci Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Josep Borrell ešte nikomu z nominantov nedal poverenie a ani sa nezačala procedúra žiadostí o získanie agremánu v krajinách, kam majú byť noví veľvyslanci poslaní.

„Potom sú ešte ďalšie dva kroky v celej procedúre, kým bude možné hovoriť o tom, či niekto naozaj bude vyslaný alebo nie. My sme teraz v procese prípravy striedania ambasádorov, ktoré je plánované na september. Dovtedy bežia príslušné procedúry, takže do konca augusta sa k tomu nebudeme vyjadrovať,“ uviedol Stano.

Potvrdil, že oznámenie o striedaní veľvyslancov sa spravidla vydáva posledný augustový alebo prvý septembrový týždeň.

 

Nastúpiť by mal už v septembri

Švajčiarsky denník uviedol, že Lajčák by sa mal novej funkcie v Berne ujať už od 1. septembra. Nahradiť má gréckeho diplomata Petrosa Mavromichalisa, ktorý sa do Bruselu vracia po štyroch rokoch v tejto funkcii.

Denník pripomenul, že slovenský kariérny diplomat mal doteraz len niekoľko styčných bodov s agendou vzťahov Únie a Švajčiarska, čo však môže byť preňho výhodou v situácii, v akej sa nachádza dialóg medzi EÚ a Švajčiarskom.

Podľa Tages-Anzeiger by pre Lajčáka táto funkcia bola skôr poklesom v kariére. O 61-ročnom Slovákovi sa istý čas v bruselských kuloároch hovorilo aj ako o možnom nástupcovi vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella.

Lajčákovi mandát osobitného zástupcu pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou skončí túto jeseň. Borrell ho vymenoval do tejto prestížnej funkcie v roku 2020. Po štyroch rokoch sa mu však nepodarilo dosiahnuť normalizáciu vzťahov medzi Srbskom a Kosovom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies