Chudoba môže človeka motivovať aj zhodiť. Ako vplýva na život? Nedostatok ovplyvní aj výšku

NETKY.SK • 9 Január 2024, 21:20 • 2 min
Chudoba môže človeka motivovať aj zhodiť. Ako vplýva na život? Nedostatok ovplyvní aj výšku

Niektorí psychológovia tvrdia, že chudoba nemusí nutne viesť k negatívnym zmenám osobnosti, ale môže byť aj stimulom pre osobný rast, sebapoznanie, sebaúctu, sebavedomie, sebaovládanie, sebaprekonanie či sebavyjadrenie.

slovakia

left justify in out

Chudoba je stav, keď ľudia nemajú dostatok prostriedkov na uspokojenie svojich základných potrieb. Chudoba je nielen materiálny, ale aj sociálny a psychologický problém, ktorý má závažné dôsledky pre zdravie, vzdelanie, rozvoj a blaho jednotlivcov a spoločnosti. V tomto článku sa budeme zaoberať tým, ako chudoba ovplyvňuje osobnosť, mozog a ľudské správanie, a aké sú možnosti prevencie a intervencie.

Chudoba a osobnosť

Osobnosť je súbor trvalých vlastností, ktoré charakterizujú človeka a ovplyvňujú jeho myslenie, cítenie a správanie. Osobnosť sa formuje v priebehu života pod vplyvom genetických, biologických, psychologických a sociálnych faktorov. Chudoba je jedným z takýchto faktorov, ktorý môže mať negatívny vplyv na osobnosť človeka.

Podľa niektorých psychologických teórií, chudoba môže spôsobiť, že človek sa stane pasívnym, rezignovaným, závislým, apatickým, bezmocným, frustrovaným či depresívnym. Tieto vlastnosti sú často označované ako “kultúra chudoby”, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu a udržiava ľudí v začarovanom kruhu chudoby.

Na druhej strane, niektorí psychológovia tvrdia, že chudoba nemusí nutne viesť k negatívnym zmenám osobnosti, ale môže byť aj stimulom pre osobný rast, sebapoznanie, sebaúctu, sebavedomie, sebaovládanie, sebaprekonanie či sebavyjadrenie.

Tieto vlastnosti sú často označované ako “kultúra blahobytu”, ktorá sa prejavuje v optimizme, sebadôvere, iniciatíve, kreativite, kritickej mysli, zodpovednosti, empatii, kooperácii, komunikácii, úcte, čestnosti, zákonnosti, etike a humanite.

Vplyv na zdravie

Mozog je orgán, ktorý riadi všetky psychické a telesné funkcie človeka. Mozog sa vyvíja najintenzívnejšie v ranom detstve, keď je najviac citlivý na vonkajšie podnety. Chudoba môže ovplyvniť vývoj mozgu rôznymi spôsobmi, ktoré majú dlhodobé následky pre kognitívne a emocionálne schopnosti človeka.

Jedným z faktorov, ktorý ovplyvňuje vývoj mozgu, je výživa. Chudobné deti často trpia podvýživou, ktorá spôsobuje nedostatok dôležitých živín, ako sú bielkoviny, železo, jódu, zinok, vitamíny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú potrebné pre rast a rozvoj nervových buniek a synapsií. Podvýživa môže viesť k zmenšeniu objemu mozgu, zníženiu počtu neurónov a spojení medzi nimi, a zhoršeniu funkcií, ako sú pamäť, pozornosť, riešenie problémov, jazyk a učenie.

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje vývoj mozgu, je stres. Chudobné deti často zažívajú chronický stres, ktorý je spôsobený neistotou, strachom, násilím, zneužívaním, zanedbávaním, izoláciou, diskrimináciou a inými traumatickými skúsenosťami.

Chronický stres aktivuje hormonálnu odpoveď, ktorá zvyšuje hladinu kortizolu a adrenalínu v krvi. Tieto hormóny majú negatívny vplyv na mozog, pretože poškodzujú a zabíjajú nervové bunky, znižujú neuroplasticitu, zhoršujú neurogenezu, a ovplyvňujú funkcie, ako sú emócie, nálada, impulzivita, sebakontrola, motivácia a sociálne správanie.

Zmena správania

Ľudské správanie je súbor akcií, reakcií a interakcií, ktoré vykonáva človek v rôznych situáciách. Ľudské správanie je ovplyvnené mnohými faktormi, ako sú osobnosť, genetika, prostredie, kultúra, normy, hodnoty či postoje. Chudoba môže mať vplyv na všetky tieto faktory a tým ovplyvniť ľudské správanie.

Jedným z aspektov ľudského správania, ktorý je ovplyvnený chudobou, je kognícia. Kognícia je súbor psychických procesov, ktoré umožňujú človeku spracovávať, uchovávať a používať informácie. Kognícia zahŕňa funkcie, ako sú vnímanie, pamäť, pozornosť, riešenie problémov, jazyk, učenie, myslenie a rozhodovanie.

Chudoba môže zhoršiť kognitívne funkcie z rôznych dôvodov, ako sú podvýživa, stres, nedostatok stimulácie, nízke očakávania či nízka sebaúcta.

Dôležitosť výživy

Koncom 60. rokov 20. storočia začal tím výskumníkov rozdávať výživový doplnok rodinám s malými deťmi na vidieku v Guatemale. Testovali predpoklad, že zabezpečenie dostatku bielkovín v prvých rokoch života zníži výskyt zakrpateného rastu.

A podarilo sa. Deti, ktoré dostávali doplnky, rástli o jeden až dva centimetre vyššie ako tie v kontrolnej skupine. Ale výhody sa nezastavili tam. Deti, ktoré dostali pridanú výživu, dosahovali vyššie skóre na testoch čítania a vedomostí v dospievaní a keď sa výskumníci vrátili začiatkom 21. storočia, ženy, ktoré dostali doplnky v prvých troch rokoch života, dokončili viac rokov školy a muži mali vyššie príjmy.

Zdroje:

www.scientificamerican.com/article/how-poverty-affects-the-brain/

www.psychologicalscience.org/observer/how-poverty-affects-the-brain-and-behavior

www.scientificamerican.com/article/how-poverty-affects-the-brain/

www.pulitzercenter.org/stories/how-poverty-affects-brain

www.psychologytoday.com/us/blog/the-motivated-brain/201509/5-reasons-why-poverty-reduces-self-control

www.news.harvard.edu/gazette/story/2012/10/the-psychology-of-poverty/

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: habitatforhumanity.org.uk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies