Riešenie stresu z koronavírusu alkoholom všetko len zhorší

NETKY.SK • 30 Marec 2020, 09:44 • 2 min
Riešenie stresu z koronavírusu alkoholom všetko len zhorší

Karanténa, sociálna izolácia, osamelosť, ale aj strach z nakazenia sa koronavírusom - veľmi negatívne pôsobia na psychiku. V túžbe po úľave a zlepšení nálady potom mnoho ľudí siaha po alkohole. Podľa odborníkov zo Svetovej zdravotnej organizácie (WHO) to ale nie je to najlepšie riešenie. Namiesto úľavy sa ťažkosti môžu ešte prehĺbiť.

slovakia

left justify in out

Podľa odborníkov je úplne normálne podliehať počas dlhodobej izolácii stresu, úzkosti a osamelosti. Zvlášť keď je všetko ešte umocnené informáciami o pribúdajúcich nakazených a úmrtiach nielen u nás, ale aj vo svete.

 

Dať si tak na uvoľnenie pohárik alkoholu sa môže zdať ako dobrý nápad, v skutočnosti to tak ale vôbec nemusí byť.

 

Oveľa väčšia depresia

"Kým jednorazové požitie alkoholu môže mať dočasne pozitívny vplyv na našu náladu tým, že strácame zábrany a nepripúšťame si žiaden stres, z dlhodobého hľadiska nášmu duševnému zdraviu veľmi škodí," upozorňuje pre Daily Mail odborníčka na výživu Gabriela Peacock.

 

 

Mozog spolieha na veľmi krehkú rovnováhu všetkých chemických látok a alkohol práve túto rovnováhu narušuje a v negatívnom slova zmysle ovplyvňuje naše myšlienky, pocity a činy.

 

Namiesto uvoľnenia a zlepšenia nálady tak ľudia môžu prepadnúť do oveľa väčšej depresie.

 

Navyše alkohol môže zhoršovať aj potrebný spánok. Človek sa potom cíti unavený a spomalený.

 

Narušený spánok

Alkohol totiž narušuje REM spánok, v ktorom telo regeneruje. Akonáhle sa človek opije, zvyčajne upadá rovno do hlbokého, bezsenného spánku. Sny a paradoxný spánok teda prichádzajú až v okamihu, keď telo začne alkohol odbúravať, teda príliš neskoro na to, aby sa telo stihlo zregenerovať.

 

Alkohol tiež spôsobuje pozastavenie vylučovania hormónu vazopresínu z mozgu, čo má za následok, že obličky neabsorbujú tekutiny, ktoré putujú do močového mechúra a človek potom musí chodiť aj v noci častejšie na záchod.

 

"Ak musíte zostať doma, utvorte si denný harmonogram, podľa ktorého sa budete riadiť. Utvorte si z každodenných činností rutinu. Nezabúdajte pritom na všetko, čo máte radi, na svoje koníčky, ale aj pravidelnú komunikáciu po telefóne či sociálnych sieťach so svojimi najbližšími, ale aj priateľmi," odporúča Aiysha Malikova z WHO.

 

 

Oveľa lepšie je teda sa o svoje duševné zdravie starať pomocou zdravého jedálnička, cvičením a dostatkom spánku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies