Slovensko si udrží 13 poslancov v Európskom parlamente

NETKY.SK • 20 Február 2013, 07:52 • 2 min
Slovensko si udrží 13 poslancov v Európskom parlamente

Slovensko si udrží 13 poslancov v Európskom parlamente - Politika Slovensko si udrží terajší počet 13 poslancov v Európskom parlamente aj po celoeurópskych voľbách v roku 2014. Potvrdili to dnes v prijatej rezolúcii členovia Ústavného výboru EP (AFCO).

slovakia

left justify in out

img

Slovensko si udrží terajší počet 13 poslancov v Európskom parlamente aj po celoeurópskych voľbách v roku 2014. Potvrdili to dnes v prijatej rezolúcii členovia Ústavného výboru EP (AFCO). Zo susedov Slovenska o jedného poslanca prídu Česká republika, Maďarsko a Rakúsko.

Znižovanie počtu europoslancov v niektorých členských štátoch je potrebné nielen z hľadiska rozšírenia EÚ o Chorvátsko. V prvom rade ide o naplnenie ustanovení Lisabonskej zmluvy, podľa ktorej v rokoch 2014-2019 musí dôjsť k zníženiu počtu poslancov EP na 751.

V súčasnosti má EP 754 poslancov, po vstupe Chorvátska do EÚ v júli tohto roku sa ich počet zvýši o 12. Znamená to, že AFCO musel nájsť spôsob ako znížiť celkový počet poslancov o 15.

Nemecko príde automaticky o troch poslancov, lebo Lisabonská zmluva predpokladá pre členský štát maximálny počet 93 poslancov. Ústavný výbor musel nájsť kompromisné riešenie podľa kľúča "nikto nestráca a nezískava na úkor iného". AFCO nakoniec rozhodol, že dvanástim štátom odoberú po jednom poslancovi. Slovensko medzi tieto krajiny nepatrí.

Po eurovoľbách v roku 2014 budú mať o jedno kreslo v EP menej Belgicko, Bulharsko, Česká republika, Grécko, Chorvátsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Portugalsko, Rakúsko a Rumunsko. 

Cyprus, Estónsko, Luxembursko a Malta si udržia po šesť poslancov, čo je minimálny počet uvedený v Lisabonskej zmluve.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies