COVID-19 otestoval aj elektronické služby štátu

NETKY.SK • 29 Apríl 2021, 07:16 • 2 min
COVID-19 otestoval aj elektronické služby štátu

BRATISLAVA – Nával požiadaviek na funkčnosť aplikácií reagujúcich na pandemickú situáciu zvládal štát len s veľkými problémami.

slovakia

left justify in out

Vývoj, nasadzovanie a fixovanie nedostatkov aplikácií reagujúcich na pandemickú situáciu bol tak jedným z hlavných výziev, ktoré ovplyvňovali informatizáciu verejnej správy na Slovensku za posledný rok. Pozitívom je menšia závislosť vývoja týchto systémov od veľkých dodávateľov.  Základným problémom pri údajoch a štatistikách počas pandémie bolo, podľa Jána Bučkuliaka poradcu predsedu vlády pre digitalizáciu, že neexistoval biznis vlastník pandemických dát. Najväčším problémom bolo, keď úplne zlyhal systém na objednávanie očkovania.

 

img


Ako dodal Róbert Suja, generálny riaditeľ NCZI, očkovací systém zlyhal už pri analytickej časti. Podľa štátneho tajomníka rezortu informatizácie Mareka Antala sa to už nemá stať pri zavádzaní COVID zeleného certifikátu. Podľa odborníkov rok pandémie pomohol, aby sa stalo Slovensko viac digitálne. Podľa IT Asociácie Slovenska vidno posun v zlepšení zručností u detí a mládeže pri vzdelávaní.

„Covid otestoval elektronické služby štátu,” povedal Peter Kulich, výkonný riaditeľ Slovensko Digital. Školstvo však podľa neho len pomaly nabiehalo na digitálne riešenia, aj keď investície doň boli vysoké. Róbert Suja z NCZI si myslí, že Slovensko je po roku určite digitálnejšie, ale stále ešte nie je smart. Rezervy vidí v kvalitných analýzach a zadaniach.

MIRRI ukončilo vlani hodnotenie eurofondových projektov vo výške 700 miliónov eur, pripomienky poslalo ich zadávateľom, a to jednotlivým ministerstvám. „IT firmy na Slovensku sú na implementáciu projektov pripravené, pokrylo by to iba 10-15 percent IT trhu ročne,” povedall Emil Fitoš z ITAS s tým, že problémom je nedostatok kvalitných ľudských zdrojov vo verejnej správe.

ITAPA Digital Talks je séria pravidelných online diskusných stolov s kľúčovými osobnosťami na aktuálne témy. Podujatia ITAPA už 20 rokov prinášajú nové impulzy a inšpirácie, pričom sa stali kongresovo-diskusnou platformou na Slovensku, so stovkami spíkrov a účastníkov z domáceho prostredia aj zahraničia.

 

Možno vás zaujme: Strana SaS chce zrušiť papierové faktúry pri online nákupoch, či tlač potvrdeniek pri platbách kartou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies