Čo je pri natáčaní akčných filmov fikcia a čo skutočnosť?

NETKY.SK • 11 Jún 2019, 15:54 • 2 min
Čo je pri natáčaní akčných filmov fikcia a čo skutočnosť?

BRATISLAVA – Dnešné akčné filmy už vyzerajú veľmi dôveryhodne. Miestami človek začína rozmýšľať, či je to fikcia, alebo sa herec naozaj podujal natočiť takú nebezpečnú scénku. No pravdou je, že obidve možnosti sú správne.

slovakia

left justify in out

Filmové technológie sa každým rokom posúvajú smerom dopredu. Vo filmovom priemysle sa točia vždy veľké obnosy peňazí, takže by to ani nemalo byť prekvapením. Štáby sa pri každom novom filme stále viac rozrastajú. Niekedy, a platí to hlavne pri akčných trhákoch, nemusí byť po ruke kvalitný scenár. Dôležitá je najmä akcia a efekty, pretože práve tie pri akčných filmoch určujú, či bude úspešný alebo nie.

 

img

 

Aby sa herci pri natáčaní nezranili, alebo niektoré kúsky jednoducho neovládajú, napríklad rôzne bojové umenia, zastupujú ich kaskadéri. Veľmi dôležité však je, aby kaskadér vyzeral na kamere presne tak isto ako herec. Preto sa im niekedy zvykne hovoriť aj dvojníci.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Atores juntos a seus #dublês irão te mostrar um pouco do 'faz de conta' do #cinema Sabe quando você está fazendo compras no supermercado e alguém vem para perguntar se você é uma #estrelaDeCinema? Não? Eu também não, mas algumas pessoas nas fotos a seguir com certeza já passaram por isso. Afinal de contas, são os #dublêsOficiais de alguns #superstars da #telona (em versões grande e pequeno). #JohnnyDepp e seu #dublê #TonyAngelotti em #PiratasDoCaribe Fonte: desconhecida >>>>> EN-US <<<<< #Actors together to their #stunts will show you a little of the ' pretend ' of #cinema Knows when you are shopping in the supermarket and someone comes to ask if you're a #movieStar? Don't? But some people in the pictures below certainly have been through this. After all, are the officers of some stunt superstars of the big screen (big and small versions). Johnny Depp and his #Stuntman Tony Angelotti in #PiratesOfTheCaribbean source: unknown

Príspevok, ktorý zdieľa Mundo MS (@mundomsoficial),

 

Kaskadéri sú presne tí ľudia, ktorí riskujú v nebezpečných scénach, ale pri premiére filmu sa ďakuje a vyzdvihuje talent hercov ako hlavných postáv deja. Vedeli ste napríklad, že v populárnej ságe Piráti Karibiku má hlavná postava kapitán Jack Sparrow (Johny Depp) svojho kaskadérskeho dvojníka? Je ním Tony Angelotti. Pri natáčaní druhého dielu "Truhlica mŕtveho muža" sa takmer v jednej scéne zabil. Pri jednej skúške bol istený lanom, ktoré bolo zle stočené.

 

 

Výsledok? Posunutá panva, krvácanie z nohy. Na koleno potreboval novú chrupku. V dnešnej dobe je však už zdravý a vo svojom povolaní kaskadéra pre filmové hviezdy pokračuje aj naďalej. A čo taký nebojácny Vin Diesel? Aj taký svalovec potrebuje v niektorých scénach svojho dvojníka kaskadéra. Veď filmy ako Rýchlo a Zbesilo, či XXX sú plné akčných scén, pri ktorých ľudia vstávajú zo sedadiel. Jedna scéna sa odohrala s padákom, kedy mal herec vyskočiť z auta, vo vzduchu otvoriť padák a pristáť na zemi. V prvom pokuse šlo všetko bez problémov. Pri opakovanom natáčaní scény však dvojník Vina Diesela Harry O'Connor narazil padákom do mosta ťažkým zraneniam bohužiaľ podľahol. Do filmu bola napokon zaradená scéna z prvej klapky.

 

 

Existujú však aj herci, ktorí nepotrebujú, resp. nechcú pri niektorých nebezpečných scénach použiť svojho dvojníka. Napríklad taký Keanu Reeves. Pri filmoch John Wick a John Wick 2 musel na rolu dlho trénovať. Tréning sa skladal z bojových umení ako Judo, Jiu jitsu či box. Okrem iného sa musel naučiť aj techniku akčného používania zbraní.

 

 

Starším milovníkom akčných filmov by sme mohli predstaviť napríklad Stevena Seagala. Ešte predtým ako sa stal slávnym hercom, písal pre japonské noviny. Študoval využívanie nových rastlín a vyznával budhizmus. Aikido videl nielen ako výcvik pre telo, ale aj srdce a myseľ. Venuje sa tiež karate, judu, win-tsun kung-fu a Jiu jitsu. Seagal ako prvý Američan otvoril v roku 1976 školu aikida v Japonsku. Začiatkom osemdesiatych rokov mu jeden z jeho žiakov – majiteľ hereckej agentúry – pomohol dostať sa do filmu. Nielen herecky, ale aj financovaním sa podieľal na tvorbe väčšiny svojich filmov. V súčasnej dobe organizuje po celom svete semináre rôznych bojových umení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies