Slovensko sa po štvrťfinálovej dráme lúči s MS

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 07:03 • 2 min
Slovensko sa po štvrťfinálovej dráme lúči s MS

HELSINKI - Slovenská hokejová reprezentácia ukončila svoje vystúpenie na 77. majstrovstvách sveta štvrtkovou štvrťfinálovou prehrou 3:4 v Helsinkách s domácim Fínskom a do Štokholmu na vyvrcholenie šampionátu už nepocestuje.

slovakia

left justify in out

Nádej na prvú štvorku vzala Slovákom nevydarená prvá tretina štvrťfinále, ktorú prehrali 0:3. Zverenci Vladimíra Vůjtka síce dokázali v úvode tretej časti hry vyrovnať na 3:3, ale napokon sa radovali domáci Fíni. O ich víťazstve rozhodol v 49. min Aaltonen.

Slovensko na turnaji obsadí v konečnom účtovaní 8. miesto. Fínsko čaká v sobotu 18. mája v Štokholme semifinále s lepším zo súboja Kanada - Švédsko.

Štvrťfinále:
Fínsko - Slovensko 4:3 (3:0, 0:2, 1:1)
Góly: 2. Väänänen, 10. Kontiola (Pesonen, Aaltonen), 16. Kontiola (Aaltonen), 49. Aaltonen (Kontiola, Pesonen) - 26. Miklík (Mezei, Kukumberg), 33. Sekera (Mezei, L. Hudáček), 41. Surový (Radivojevič, Mezei)
Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jeřábek (ČR), Kaval (USA) - Blümel (ČR), Morrison (USA), 9520 divákov

Fínsko: Raanta - Hietanen, Lepistö, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Aaltonen, Kontiola, Pesonen - Salminen, Korpikoski, Koskiranta - Mikael Granlund, Savinainen, Pihlström - Anttila, Hytönen, Hagman
Slovensko: Staňa - Sekera, Mezei, Jurčina, Vydarený, Sersen, V. Mihálik, Švarný - Radivojevič, Surový, T. Kopecký - Miklík, Kukumberg, Záborský - Šatan, Ölvecký, L. Hudáček - Marcel Haščák, Bližňák, M. Daňo

Slováci začali nebojácne, ale už v 91. sekunde ich schladil strelou od modrej Väänänen - 1:0. Fínov gól upokojil a boli ďalej nebezpeční. Pri presilovkovom tlaku počas Daňovho vylúčenia sa vyznamenal slovenský gólman Staňa, ktorý chytil zblízka Pesonenovu strelu a následne Salminen prestrelil po Vydareného zblokovaní prázdnu bránku. V polovici prvej tretiny predviedol fínsky prvý útok bleskovú kolmú akciu, na ktorej konci si položil Kontiola aj Staňu a blafákom strelil svoj siedmy gól na šampionáte - 2:0. Rýchli fínski hráči robili slovenskej defenzíve veľké problémy a vytvárali si jednu šancu za druhou. V 16. min po chybe pri rozohrávke v obrannom pásme Surový nespracoval poskakujúci puk a ten sa dostal ku Kontiolovi, ktorý spomedzi kruhov páli tretíkrát do slovenskej bránky. Zverenci Vladimíra Vůjtka sa snažili ohrozovať domácu bránku, ale ich strely s prehľadom likvidoval pozorný Raanta. V poslednej minúte trafil Surový zblízka len pravú žŕdku.

Úvod druhej časti bol rozpačitý. Fínska obrana síce nebola najpevnejšia, ale stál za ňou pozorný Raanta. V tíme Suomi výrazne prevažoval útok nad obranou. V 26. min poslal ťahavú strelu od modrej Michel Miklík, Raanta nič nevidel a puk skončil v jeho sieti - 1:3 z pohľadu SR. Potom to skúšal tvrdou strelou Šatan. Oba tímy sa nevyhli chybám a pred bránkami to horelo. V 33. min zavreli Slováci domácich v ich pásme a napokon trafil Sekera od modrej presne do horného rohu - už len 2:3. Slováci prevzali iniciatívu a snažili sa vyrovnať. Vydareného strela po tlaku trafila len žŕdku. Fíni mali problémy v zadných radoch, gólom však neskončila aktivita Záborského s Miklíkom. Slováci následne nevyužili ani presilovú hru.

V 30. sekunde tretej tretiny bolo vyrovnané, keď sa po tlaku prvého útoku presadil zblízka Tomáš Surový. Slovenský tlak silnel, hráči sa snažili strhnúť vedenie na svoju stranu. Fíni vyťažili z minima maximum: opäť im zabral prvý útok a po rýchlej kombinácii v 49. min Aaltonen poslal puk už do poloprázdnej slovenskej bránky - 4:3. Slováci sa tlačili do zakončenia pred Raantu, ale fínski zadáci si už dávali veľký pozor. Tréner Vladimír Vůjtek sa odhodlal 149 sekúnd pred koncom tretej tretiny k power-play, ktorá však napriek tlaku nepriniesla úspech.

Za najlepších hráčov slovenskej hokejovej reprezentácie na 77. majstrovstvách sveta v Helsinkách vyhlásili brankára Rastislava Staňu, obrancu Andreja Sekeru a útočníka Branka Radivojeviča. Trio dekorovali po štvrtkovej prehre tímu SR 3:4 vo štvrťfinále v Hartwall Areene s domácimi Fínmi.

Hlasy:

Tomáš Kopecký (útočník SR): "Prvá tretina nám ušla a dnešný hokej je taký, že keď nehráte naplno celých 60 minút, nemôžete uspieť. Bojovali sme a podarilo sa nám vyrovnať, ale inkasovali sme štvrtý gól, čo nás trochu pribrzdilo. Je to škoda, pretože tento tím mal na postup do semifinále. Ak budeme v budúcnosti hrať ako dnes v druhej tretine, môžeme zdolať každého súpera. Sklamanie určite nejakú dobu potrvá. Naším cieľom bol postup do štvrťfinále, tu to už bolo o jednom zápase. Okrem prvej tretiny sme hrali dobrý hokej a máme na čom stavať. Dúfam, že budeme už len napredovať a zlepšovať sa."

Vladimír Vůjtek (tréner SR): "Prespali sme prvú tretinu, Fíni nás prekorčuľovali a mohli dať aj viac gólov. V druhom dejstve sme sa výkonom zdvihli - mali sme tlak, dali sme dva góly a dvakrát sme nastrelili konštrukciu bránky. Vyrovnali sme a mali sme súpera na kolenách. V poslednej časti hry prišla osudová chyba, nechali sme nepokrytého najlepšieho fínskeho hráča. Chalani veľmi chceli, možno boli premotivovaní. Keď si odmyslíme prvú tretinu, tak dnes vyhral šťastnejší. Nie všetky zápasy na šampionáte sme hrali dobre, myslím najmä tie proti Lotyšsku a Rakúsku. V ostatných sme podali výkony na hranici našich možností."

Rastislav Staňa (brankár SR): "Škoda... Fíni sa dostali na koňa po našich chybách. Nezvládali sme to na začiatku, ale v tretej tretine sme vyrovnali, potom jedna chyba rozhodla v náš neprospech. Po prvej tretine na nás tréner trochu nakričal, že sa na to nedá pozerať. Povedali sme si, že nemáme čo stratiť. Škoda našich žŕdok, mohlo to byť iné. V záverečnej časti sme mali Fínov na kolenách, ale nedorazili sme ich. Za stavu 3:3 som vedel, že jeden gól rozhodne. Čakal som, že ho dáme my. Ak by sme utrpeli debakel, možno by to až tak nemrzelo. Tým, že sme bojovali a mali šancu až do konca, je to horšie. Mrzí ma, že som tím nepodržal pri štvrtom góle."

Tomáš Surový (útočník SR): "Prehra o gól bolí. Vrátili sme sa do zápasu z 0:3 na 3:3. Potom to bol zápas o jednom góle. Žiaľ, dali ho Fíni. Prehra o gól mrzí viac, ako keby sme dostali výprask. Počas celého turnaja sme boli aj hore i dolu, rovnako aj v poslednom zápase. Musíme sa vyvarovať výkyvov, ale vieme, že z ťažkých situácií sa dokážeme dostať. Všetko sa teraz končí, pár dní to bude bolieť." 

Branko Radivojevič (útočník SR): "Prvú tretinu sme nezačali tak, ako sme chceli. Nemali sme sa hrnúť dopredu a mali sme si dať pozor na fínsky prvý útok. Neviem, či v kabíne nepočúvame. Darovali sme im to. Vrátili sme sa do zápasu, boli sme lepším mužstvom. Fíni sa zrazu strachovali o výsledok. Chyba v presilovke nás stála celé majstrovstvá. Mali sme držať remízu, urobili sme stupídnu chybu. Asi sme si nezaslúžili postúpiť, keď nepočúvame, čo máme robiť."

Michel Miklík (útočník SR): "Šťastie sme od seba asi odklonili sami tou nezvládnutou prvou tretinou. V takýchto zápasoch by sa nám to nemalo stávať. Nemôžeme proti takému súperovi začať štýlom, aký sme dnes predviedli - hrať otvorený hokej a púšťať ho do vyložených šancí. Domáci však už po našom prvom presnom zásahu trochu opadli, minimálne v druhej tretine sme boli lepším tímom na ľade a získavali sme prevahu. Škoda štvrtého gólu v našej sieti, ktorý sme dostali po individuálnej chybe, stratili sme tým zápas."

Jukka Jalonen (tréner Fínska): "Sme veľmi šťastní, že sme opäť v boji o medaily. Podali sme veľmi dobrý výkon. V úvode stretnutia sme sa veľmi dobre hýbali, darili sa nám kombinácie. Druhá tretina nám však nevyšla, tretia bola veľký triler. Náš tím ukázal veľkú mentálnu silu."

Vladimír Vůjtek (tréner Slovenska): "Fíni začali v úžasnom tempe, na ktoré sme nestačili. Boli sme pri všetkých pukoch neskôr, chýbal nám dôraz a prvá tretina skončila jasným vedením súpera 3:0. Som rád, že sa mužstvo vzchopilo od druhej časti hry, zápas zdramatizovalo a napokon aj vyrovnalo. Od stavu 3:3 bolo fínske mužstvo podľa mňa trochu šťastnejšie. Krátko po zápase nám volal prezident SR Ivan Gašparovič, poďakoval celému mužstvu za reprezentáciu na MS a povedal, že za predvedené výkony sa hráči nemusia hanbiť."

Michel Miklík (útočník SR): "Dnes rozhodol fínsky nástup do zápasu. Po prvom našom góle sme prevzali iniciatívu a boli sme lepším tímom, nastrelili sme aj nejaké žŕdky. Prišla však individuálna chyba a súper ju využil. Škoda, mohli sme hrať o medaily."

Miroslav Šatan (kapitán SR): "Po vedení Fínska 3:0 asi nikto nečakal, že sa ešte vrátime do zápasu. Dokázali sme však dať tri góly a vyrovnať. Škoda, že sme urobili ďalšiu defenzívnu chybu ako pri prvých troch góloch Fínska a tá rozhodla. Chalani dnes odovzdali všetko a bojovali. Dostať štyri góly vo štvrťfinále majstrovstiev sveta je však veľmi veľa. Fíni nestrelili štyri góly po veľkých akciách, ale po našich chybách."

Tomáš Kopecký (útočník SR): "Škoda prvej tretiny. Z našej strany to bol strašný začiatok a stál nás zápas. Podobne sme si skomplikovali aj celý šampionát. Ukázali sme, že sa nevzdávame ani za stavu 0:3. Predviedli sme, čoho je toto mužstvo schopné. Na konci nám už dochádzali sily a chýbalo aj to povestné šťastie. Musíme uznať aj silu súper, dnes hral fakt dobre. Chcelo to trochu šťastia a mohli sme byť v semifinále."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies