Slovensko sa o 15 miliónov eur s Interblue Group súdiť nebude

NETKY.SK • 16 December 2010, 08:30 • 2 min
Slovensko sa o 15 miliónov eur s Interblue Group súdiť nebude

Slovensko sa o 15 miliónov eur s Interblue Group súdiť nebude

slovakia

left justify in out

Slovensko sa nebude pokúšať získať súdnou cestou doplatok 15 miliónov eur z emisného obchodu so spoločnosťou Interblue Group. "Z hľadiska obchodnoprávneho nebudeme konať, nakoľko tam nevidíme nejakú racionalitu v návratnosti peňazí. Presúvame to čisto na trestnoprávnu rovinu," povedal minister životného prostredia József Nagy (Most-Híd). Zároveň potvrdil, že sa vo veci stretne tento týždeň s dozorujúcim špeciálnym prokurátorom.

Slovensko v roku 2008 predalo spoločnosti Interblue Group, ktorá mala sídliť v garáži, 15 miliónov ton emisií za cenu 5,05 eura za tonu. Spoločnosť mala zároveň doplatiť jedno euro za tonu na tzv. zelené projekty, čo sa doteraz nestalo. Emisné kvóty skončili v japonských firmách. Ako vyplynulo z vyjadrení bývalého projektového manažéra spoločnosti Rastislava Bilasa, kúpené emisie sa predávali ďalej asi za osem eur. V súčasnosti zaniknutá Interblue Group neskôr údajne postúpila svoje práva spoločnosti Interblue Group Europe so sídlom vo Švajčiarsku. Jej predstavitelia v marci avizovali, že zmluvu o predaji emisných kvót považujú na rozdiel od envirorezortu za stále platnú.

Pôvodné Ministerstvo životného prostredia SR ešte týždeň predtým oznámilo, že považuje zmluvu s americkou spoločnosťou Interblue Group o predaji emisných kvót za ukončenú. Vtedajší šéf rezortu Jozef Medveď to odôvodnil tým, že spoločnosť bola v decembri 2009 zrušená a rezort nedostal doklady o prevode práv na Interblue Group Europe sídliacu vo Švajčiarsku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies