To je nápad! Japonci riešia problém s medveďmi pomocou rock'n'rollu

NETKY.SK • 30 September 2021, 10:52 • 2 min
To je nápad! Japonci riešia problém s medveďmi pomocou rock'n'rollu

TOKIO - Zvýšená populácia tejto šelmy netrápi len Slovensko, ale aj obyvateľov a úrady japonskej prefektúry Iwate. Na pomoc si tam prizvali dvojicu seniorov, ktorí pomáhajú najlepšie, ako vedia - hudbou.

slovakia

left justify in out

Prefektúra Iwate na severe Japonska si objednala edukatívnu rock'n'rollovú pieseň, ktorou chce prispieť k ochrane svojich obyvateľov pred medveďmi a naučiť ich, ako sa pri stretnutí s touto šelmou správať. Agentúra AFP priblížila, že vlani pozorovali v Iwate vyše 3 300 medveďov, čo je veľký nárast v porovnaní s rokom 2017, keď ich zaznamenali len 700. 

 

 

img

 

Skladbu napísala a nahrala dvojica miestnych šesťdesiatnikov-rockerov. Text piesne ponúka rady, ako sa správať pri stretnutí s medveďom: "nikdy sa neotočte chrbtom a neutekajte" či "pokúšať sa hrať mŕtveho nezaberá". Varuje aj pred rozplývaním sa nad roztomilosťou medvieďat, keďže ich rodič je zrejme neďaleko a môže zaútočiť.

 

Prečítajte si tiež: Vedci naučili kravy močiť do toalety. Majú s nimi veľké plány!

 

 

Spevák Juuzen Taguči (69) podľa AFP povedal, že práve takéto rady mu dobre poslúžili, keď raz stretol medveďa v blízkosti poľa. Uviedol, že človek má vtedy tendenciu utiecť. "Moji starí rodičia mi pred rokmi povedali, že ak sa niekedy stretnem s medveďom, nemám sa otočiť, ale len pomaly cúvať," povedal s tým, že takéto poznatky vychádzajú z dlhodobých skúseností spolužitia vidiečanov s medveďmi.

 

Skladateľ Kaoru Tódó (61) prezradil, že pieseň pôvodne napísal ako blues. Avšak Taguči, ktorý hral ostatných 50 rokov v rockových kapelách, dodal piesni "skvostný rockový nádych" pasážami, kde jeho hlas prechádza do zavýjania. "Hovorí sa, že medvede sú nesmelé tvory, takže si myslím, že keby niekto počul pieseň hrať vonku, utečie," povedal Tódó. "To je sila rokenrolu," dodal.

 

Možno vás zaujme: Japonci chcú trhnúť prvenstvo! Na Zem plánujú priviesť vzorky z Marsu

 

Zatiaľ to vyzerá tak, že kto si chce vypočuť pieseň, musí navštíviť jedno z nákupných centier v prefektúre, keďže na internete sa zatiaľ neobjavila. Hrať by ju tam mali do konca októbra. 

 

img

 

Kto vie, či by takáto stratégia zabrala na Slovensku, ktoré tento rok čelí viacerým prípadom stretu človeka s medveďom. Štát zriadil Zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý má za cieľ riešiť problémové jedince. Tím sa nevyhol kritike zo strany poľovníkov, ktorí navrhujú kontrolovaný lov medveďa. Niektorí odbodrníci sa zhodujú, že medvede stratili plachosť a chodia za potravou do oblastí, kam by sa v minulosti nevydali. 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies