Nepodarilo sa vám prihlásiť na skríningové testovanie? Budete si musieť vystáť dlhé rady pred MOMkami

NETKY.SK • 19 Január 2021, 06:57 • 2 min
Nepodarilo sa vám prihlásiť na skríningové testovanie? Budete si musieť vystáť dlhé rady pred MOMkami

BRATISLAVA – Registračný systém na stránke Ministerstva zdravotníctva SR sa po výpadku opäť spustil. Ak ste sa ešte pokúsili zabookovať si nejaký voľný termín, išlo už o zbytočnú snahu. Väčšina termínov na skríningové testovanie antigénovými testami, ktoré je v krajine naplánované do 26. januára, boli obsadené už v priebehu niekoľkých minút ešte počas nedeľňajšej tlačovej besedy členov vlády, kedy informovali o projekte Zachráňme spoločne životy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Voľné termíny sa minuli v priebehu 15 minút, čo spôsobilo aj niekoľko hodinový výpadok registračného systému. Ako vysvetlil rezort zdravotníctva, ešte počas ohláseného skríningového testovania naprieč celým Slovenskom, sa na stránku rezortu prihlásilo takmer pol milióna ľudí.

 

Pre veľký záujem museli vypnúť online registráciu

Tí, ktorí sa pokúsili prihlásiť sa a rezervovať si termín antigénového testovania v priebehu pondelka, aby sa tak vyhli zbytočnému vystávaniu v radách, už nemali takmer žiadnu šancu.

 

img

 

„V priebehu 15 minút zaznamenalo NCZI takmer pol milióna požiadaviek na testovanie antigénovými aj PCR testami,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa NCZI Veronika Beňadiková.

 

Ako dodala, išlo o niekoľkonásobné preťaženie stránky, ktorú následne z technických príčin dočasne vypli. NCZI opätovne registračný systém sprístupnilo verejnosti o 13:00 hodine v pondelok.

 

Súvisiaci článok: Pozrite si, kam sa bez negatívneho výsledku testu nedostanete po 27. februári a aké obmedzenia nás čakajú

 

 

Ľudia si na test vystoja dlhé rady v mrazoch

Ľudí, ktorým sa tak nepodarilo registrovať, čaká niekoľkohodinové vyčkávanie v dlhých radoch pred odberovými miestam v mínusových teplotách, aby si tak zabezpečili modrý certifikát.

 

Ten im bude po 26. januári bude slúžiť ako akási “vstupenka na slobodu“, pričom sa na nich bude vzťahovať aj viaceré výnimky so zákazu vychádzania.

 

 Väčšina MOMiek je pritom počas víkendu zatvorená, čo ešte väčšmi skomplikuje situáciu záujemcov o testovanie.

 

Bez potvrdenia o negatívnom výsledku testu budú mať ľudia značne obmedzené možnosti pohybu mimo domova. Nedostanú sa tak ani len do práce či na prechádzku do prírody. 

 

Prečítajte si viac: REPORTÁŽ V Bratislave otvorili nové odberové miesto. Župa predstavila aj jednu novinku, ktorá zefektívni testovanie

 

Aktuálne je možné sa najskôr registrovať až na 27. januára.  Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) na tlačovej konferencii povedal, že plánujú otvoriť viac odberných miest a o pomoc požiadali aj zdravotníkov zo zahraničia.

 

img

 

Podobný zámer majú aj samosprávy, kedy však reálne pribudnú nové MOMky je zatiaľ otázne.

 

Premiér v pondelok na sociálnej sieti napísal, že dostal od poľského premiéra Mateusza Morawieckého ponuku na pomoc pri celoslovenskom skríningovom testovaní. „200 poľských lekárov a zdravotníkov je pripravených cez víkend prísť a pomôcť,“ tvrdí Matovič.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies