REPORTÁŽ: Úrad vlády spustil portál na prerozdeľovanie financií z Fondu vzájomnej pomoci

NETKY.SK • 14 August 2020, 10:37 • 2 min
REPORTÁŽ: Úrad vlády spustil portál na prerozdeľovanie financií z Fondu vzájomnej pomoci

BRATISLAVA - Úrad vlády (ÚV) SR v stredu spustil webový portál určený na prerozdeľovanie pomoci z Fondu vzájomnej pomoci.

slovakia

left justify in out

 

Každý overený žiadateľ dostane automaticky z fondu 200 eur. Ďalšie príspevky sa budú odvíjať od toho, koľko prispeje verejnosť. Fond môže každému žiadateľovi prispieť maximálne 1000 eur. Vo fonde, ktorý v apríli založil premiér Igor Matovič (OĽANO), je aktuálne vyše 680.000 eur.

 

Registrácia od stredy

Úrad vlády na projekte spolupracuje s neziskovou organizáciou Ľudia ľuďom. Každý žiadateľ môže od stredy zaregistrovať svoju žiadosť, po jej schválení bude uverejnená na portáli, pričom dostane nárok na prvých 200 eur. Autenticitu žiadosti budú musieť potvrdiť nezávislí overovatelia, napríklad ľudia z regiónov, ktorí žiadateľa poznajú.

 

Z fondu prispeje ÚV konkrétnemu žiadateľovi o pomoc toľko peňazí, koľko mu prispeje verejnosť. "Za každé euro fond prispeje ďalším eurom s niekoľkými podmienkami," priblížil riaditeľ organizácie Ľudia ľuďom Roland Kyška. Dodal, že násobiť sa budú vždy unikátne dary od unikátnych darcov do výšky desať eur. Získať príspevok z fondu bude možné počas 30 dní, neskôr bude môcť verejnosť prispievať cez portál Ľudia ľuďom.

 

Podľa vedúceho Úradu vlády SR Júliusa Jakaba chceli cez fond pomôcť ľuďom zasiahnutým koronkarízou, ktorým sa pomoc nedostala.

 

"Nech prispeje každý, kto má peniaze navyše a cíti, že by mal ľuďom prispieť a teraz nehodnotím, či mal nejaké kauzy alebo nemal. Ale ak mal, nech prispeje o to viac," reagoval Jakab na to, že podnikateľ Milan Fiľo do fondu poslal 500.000 eur.

 

Fond predstavil Matovič ako spoločné rozhodnutie koaličných strán s tým, že doň budú prispievať poslanci koalície. Má ísť o formu pomoci pre ľudí zasiahnutých koronakrízou. Podľa informácií na transparentnom účte do fondu zatiaľ posielajú peniaze poslanci za OĽANO a Sme rodina, prispeli doň aj premiér, minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) či minister školstva Branislav Gröhling (SaS).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona